Glas Javnosti

Batut o velikom kašlju: Evo koga najviše pogađa i u kojim delovima zemlje se najviše javlja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina i uzrasta 10 do 14 godina

Na teritoriji Srbije, zaključno sa 18. februarom, prijavljena su ukupno 502 potvrđena slučaja pertusisa odnosno velikog kašlja, kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine. Od početka godine prijavljena su i dva smrtna slučaja uzrokovana pertusisom i to kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, navodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u najnovijem izveštaju.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina i uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveći procenat zaraženih u okviru starosne grupe, zabeležen kod odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 37 odnosno 7,4 odsto bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (28 odnosno 75,7 odsto hospitalizovanih slučajeva).      

Najveći broj zaraženih prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga, saopštio je "Batut".

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR