Glas Javnosti

Šta konkretno piše u dokumentu na koji se poziva Ekološki ustanak o sudbuni Generalštaba

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da li je, takoreći, već "gotova i završena stvar" investicija Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa, u kompleks srušenog Generalštaba u Kneza Miloša, kako se može zaključiti posle konferencije Aleksandra Jovanovića

Ćute iz Ekološkog ustanka, ili to baš i nije tako, kako je u svojoj reakciji naveo ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, navodeći da "nema potrebe da se pravi senzacija tamo gde je nema"? Ovo je nešto o čemu javnost već dva dana živo raspravlja, odnosno otkako je iz Ekološkog ustanka istaknuto da je ministar Goran Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum o razumevanju kojim se lokaciija na kojoj je bombardovana zgrada Generalštaba u centru Beograda "poklanja" američkim ofšor firmama Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners LLC.
Da u svemu ovome nema ničega skrivenog, ubrzo je na društvenim mrežama naveo Goran Vesić koji je ukazao ovlašćenje Vlade koje je dobio nije nikakva tajna već je doneto na javnoj sednici. On je u toj objavi, podsetimo, dodao da kada i ako, na osnovu tog ovlašćenja, bude potpisan memorandum ili neki drugi akt o tome će Vlada da obavesti javnost, napominjući da pitanje revitalizacije kompleksa Generalštaba nije tako lako.

Povod za novo otvaranje teme Generalštaba u Kneza Miloša, koji polurazrušen stoji već četvrt veka, bio je Zaključak Vlade koji se tiče kompleksa Generalštaba. U dokument, na koji se Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao, uvid je imala i eKapija.
U tom zaključku se navodi da se "usvaja tekst Investicionog ugovora, sa prilozima, između Republike Srbije, koju zastupa Vlada Srbije, koji se odnosi na osnivanje određenog društva sa ograničenom odgovornošću iz Srbije, u cilju realizacije projekta revitalizacije i razvoja lokacije u gradu Beogradu, koji obuhvata katastarske parcela 969/1 i 804/2 na Savskom vencu, koji će biti zaključen između Atlantic Incubation Partners LLC i Republike Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je sastavni deo ovog zaključka."
- Ovlašćuje se Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da u ime Vlade, kao zastupnik Republike Srbije, potpiše Investicioni ugovor. Ovaj zaključak. radi realizacije, dostaviti Ministarstvu finansija, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje če primerak ovog zaključka dostaviti privrednom durštvu Atlantic Incubation Partners LLC, a radi informisanja, Ministarstvu privrede, Ministarstvu spoljnih poslova i Državnom pravobranilaštvu - ističe se u zaključku.
U dokumentu se ističe i da je neophodno da Vlada donese akt u skladu sa članom 17 stav 1 Zakona o Vladi (kojim je propisano da vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo tekuće poslove), a "kako se u ovom slučaju radi o ispunjenju obavezaizz Memoranduma, koju je prezela Rexpublika Srbija, i nastavku realizacije projekta, predlaže se donošenje ovog zaključka".


Kako se dalje pojašnjava u razlozima za donošenje akta i objašnjenjima, na osnovu ovlašćenja iz Zaključka od 1. decembra 2022. godine, ministar Goran Vesić, u ime vlade kao zastupnik Republike Srbije zaključio je, sa Kushner Realty LLS, Memorandum o razumevanju čiji je predmet namera vlade da stupi u pravno neobavezujući odnos sa međunarodno priznatim i renomiranim partnerom u cilju sagledavanja mogućnosti revitalizacije i razvoja lokacije kompleksa koji predstavlja kulturno-istorijsku celinu koja je oštećena prilikom bombardovanja 1999. godine.
Dalje se navodi i to, da Republika Srrbija i Atlantic Incubation Partners LLC, koje je povezano lice Kushner Realty LLS, u cilju realizacije projekta revitalizacije i razvoja lokacije, obavezuju se da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u Srbiji i da Republika Srbija da u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište (katastarske parcele 969/1 i 804/2) na 99 godina, bez naknade, sa mogućnošću pretvaranja prava zakupa u svojinu i daljeg raspolaganja po privođenju nameni, izgradnji, takođe bez naknade (po dobijanju pravosnažne upotrebne dozvole za objekte), kao i da se projekat utvrdi kao projekat od posebnog značaja, nakon čega će ugovorne strane zaključiti Ugovor o osnivanju društva, i Ugovor između članova društva kojim će se bliže definistai dalji koraci u cilju realizacije projekta.
Ovo poslednje je i razlog što je Aleksandar Jovanović Ćuta pre dva dana istakao da je "na delu je Beograd

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR