Glas Javnosti

"NIKO TAJ ZADATAK NIJE TAČNO URADIO" : Budući srednjoškolci polagali test iz izbornog predmeta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mali maturanti u Srbiji danas su završili polaganje male mature. Poslednjeg trećeg dana polagali su izborni predmet.

Učenici OŠ "Drinka Pavlović" kažu da je današnji test bio lakši i od srpskog i matematike.

- Ovaj test je bio dosta lakši i odnosu na onaj sa probnog. Što se tiče fizike svi zadaci su bili na zaokruživanje. Najteže pitanje je bilo da li je grafitni štapić izolator ili provodnik - kaže nam jedan od učenika koji očekuje da će imati oko 19 poena zbog tog pitanja.

Učenica koja je polagala biologiju ističe da joj se sviđa to što je test bio lak i u rangu sa onog sa probne mature.

- Najviše nas se prijavilo za biologiju jer je najlakša. Svi zadaci su bili zatvorenog tipa. Najteži zadatak je bio sa grupom veverica na livadi ili u šumi, a ponuđeni odgovori su bila četiri njih da li je to populacija, biosfera, biotop i još nešto. Trebalo je zaokužiti tačan odgovor odnosno nivo organizacije živog sveta. Ono što je takođe bilo teško je tabela sa zdravim načinom ishrane - naglašava učenica.

Grupa đaka koja je polagala geografiju kaže da im je 19. zadatak bio najteži.

- Niko ga nije tačno uradio. Glasio je koje su bile pritoke Velike, Zapadne i Južne Morave i ponuđeni odgovori da se zaokuruže. Sve u svemu test iz izbornog je bio najlakši - zaključuju budući srednjoškolci.

Podsetimo, mali maturanti danas su prvi put radili test znanja iz predmeta po izboru koji je ove godine zamenio kombinovani test. Prethodna dva dana polagali su testove iz maternjeg jezika i matematike.

Učenici su u sredu započeli polaganje male mature testom iz maternjeg jezika, u četvrtak su polagali matematiku, a danas su polagali test iz izbornog predmeta.

Budući srednjoškolci koji su polagali istoriju kažu da im je ovaj test bio teži u odnosu na onaj sa probne male mature.

- Bilo je dosta godina što nam je u suštini bilo najteže, na primer pad Bastilje. Takođe, dvoumila sam se i oko pitanja u kom gradu je Matica srpska - kazala je jedna učenica, dok njena drugarica koja je polagala hemiju kaže da joj test nije bio težak osim 19. i 20. pitanja.

- Poslednji zadatak su bile karboksilne kiseline i to nisam uradila, a 19. za jod zašto može da se razlaže kod heksana - kaže učenica i dodaje da su sva pitanja bila na zaokruživanje kao i na ostalim predmetima.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita .

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula 2022. godine.

Roditelji će 3. jula od 8 časova na portalu imati uvid u listu učenika raspoređenih po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je ukupno 75.853 mesta.



Glas javnosti / K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR