Glas Javnosti

GRADI SE NAJDUBLJI BAZEN NA SVETU: 'Plavi ambis' služiće za NAUČNA ispitivanja ali i za OBUKU ASTRONAUTA!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Najdublji bazen "Plavi ambis", biće dubok čak 50 metara a koristiće se u komercijalne svrhe poput snimanja filmova, ali i kao centar za obuku astronauta, okeanologiju, odbranu i istraživanje svemira.

U bazen će, prema proračunima, moći da stane više od 42.000 kubnih metara vode što je veličćina kao 17 olimpijskih bazena i biće najdublji bazen u zatvorenom na svetu.

Plavi Ambis, koji će biti izgrađen blizu arodroma Njukvej, neće biti otvoren za javnost već će se koristiti za istraživanje, centar za testiranje i obuku zaposlenih u industriji energetike, pomorstva, odbrane i istraživanja svemira.

Britanska kompanija očekuje da će Plavi ambis biti izgrađen za 18 meseci i da će biti otvoren u drugoj polovini 2023. godine.

Kada bude otvoren, kompanija planira da na njegovom održavanju zaposli 160 radnika a godišnji prihod koji se očekuje od njegovog korišćenja premašuje 50 miliona funti.

Projekatu je podršku dao i Tim Pik, prvi britanski astronaut koji je proveo šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Plavi Ambis će služiti i kao prvi svetski komercijalni centar za obuku astronauta, ali će se koristiti i za istraživačke projekte u oblasti energetike, odbrane, ekologije okeana, nauke.

Čak će i filmske ekipe moći da ga iznajme za snimanje podvodnih scena, što znači da će poznate zvezde češće dolaziti u Kornvol - prenosi Dejli mejl.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR