Glas Javnosti

GLAS NA LICU MESTA! OPASNOST! OTROVNI DIM SA DEPONIJE VINČA SE ŠIRI KILOMETRIMA DALEKO, TRUJE OKOLINU (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Sa deponije u Vinči i dalje se širi velika količina dima koju vetar raznosi kilometrima daleko.

Požar je u subotu uveče izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i sada je pod kontrolom, ali će proći nekoliko dana dok ne bude ugašen, tvrde nadležni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je ugroženo zdravlje ljudi, da je posebno opasan metan, gas bez boje i mirisa, kao i da su mogući novi požari.

-Na deponiji možemo očekivati ogromnu količinu izuzetno toksičnih supstanci koje su veoma štetne za zdravlje ljudi, upozorila je dr Dragana Đorđević, naučni savetnik u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju na konferenciji za novinare na kojoj su govorili stručnjaci različitih profila. Ukazala je da je u Srbiji potpuno neuređena oblast koja se odnosi na tretman otpada.

Ono što se dešava na deponiji Vinča je primer prakse u našoj zemlji da je privatan interes iznad javnog interesa, rekla je arhitekta Sonja Pavlović iz Građanske inicijative. Kako je navela, Grad Beograd je 2017. godine, na štetu građana, sa stranim partnerom sklopio ugovor o javno-privatnom partnerstvu na deponiji Vinča. Po tom ugovoru, kako je objasnila, privatni partner će investirati 330 miliona evra, a grad Beograd, odnosno građani, će mu u narednih 25 godina isplatiti 1,5 milijardi evra za troškove održavanja.

-Na deponiji je gorelo sve i svašta, ne samo  komunalni otpad i neozbiljno je i neodgovorno reći građanima da nema opasnosti i da zatvore prozore kad osete dim, kao što je to učinio gradonačelnik. Neophodno je izvršiti detaljne laboratorijske analize i o svemu obavestiti građane, sa preciznim uputstvima kako treba da se ponašaju, a ne da budu ostavljeni na milost i nemilost paušalnim ocenama – istakao je Milenko Jovanović, meteorolog i osnivać Nacionalne ekološke asocijacije.

Foto: Glas javnosti

Naša zemlja se dramatično devastira i zagađuje i ako se nešto ne promeni i ako neko ne bude snosio odgovornost, građani će, nažalost, morati sami da rešavaju svoje probleme, rečeno je na konferenciji za medije.

Foto: Glas javnosti

Glas javnosti bio je na licu mesta kod deponije u Vinči i pratio konferenciju za novinare i u priloženom videu možete pogledati šta smo zabeležili.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR