Glas Javnosti

PANIKA U SANU: Kusturica, Tanasković, Simeunović, Lompar...neće u akademike

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Došla su, čini se, "vunena vremena" za  Srpsku akademiju nauka i umetnosti: priznati i poznati srpski intelektualci, sa brojnim domaćim i svetskim priznanjima - NEĆE u akademike!!

Blago rečeno, neodmerene ili nepromišljene izjave oko statusa Kosova i Metohije, čak više puta ponovljene, izazvale su zaprepašćenje, nevericu i gnev srpske intelektualne javnosti - da je prvi put u 180 godina duge istorije Akademije (formirana 19. novembra 1841.) - izašla na ulicu da pred zgradom SANU - javno protestuju, tražeći od SANU da se izjasni o stavovima predsednika Vladimira Kostića "da Kosovo de jure i defakto" nije u Srbiji...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Тамни Вилајет (@_tamni_vilajet_)

Istovremeno je pokrenuta i peticija građana na tu temu...Ali, sem nemuštih i nesuviskih saopštenja rukovodstva SANU, nikakav odgovor javnosti Sbije nije dat?!

Naredno "popunjavanje" SANU planirano je za 4. novembar ove godine, prijavljivanje je završeno, a među njima neće biti velikana srpske političke misli: raditelja, režisera i književnika, proslavljenog Emira Kusturice, nema ni prof. dr Darka Tanaskovića, dr Dragana Simeunovića, dr Mila Lompara...

Naš proslavljeni reditelj, pisac, glumac, književnik Emir Kusturica, kako je rekao, "teška srca sam doneo odluku da se zahvalim Odeljenju jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti i da ljubazno zamolim BRISANJE mog imena sa pomenutog spiska (kandidata)..."

- Ne verujem u dobre namere Vladimira Kostića (predsednik SANU, primedba autora), a najmanje "u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije".

Dakle, čini se, da je slavni reditelj "pročitao" predsednika SANU, jer ukoliko bi, slučajno na izborima "propao" uz obrazloženje da je on scenski umetnik, režiser i reditelj, a ne - književnik, ispalo bi da je, eto, bio kandidat, ali koji na glasanju "nije prošao"...

            Jer, Emir Kusturica je još naveo da iza ovog predloga (Odeljenja jezika i književnosti SANU) stoji, kako je rekao, "osvetoljubivi" predsednik SANU Vladimir Kostić, ocenivši da danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji zaslužuju da budu akademici pre njega...Bilo bi logičnije da ga je umesto Odeljenja za jezik i književnost, na predlog Kostića, predložilo novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate.

            - Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo delo - rekao je Kusturica.

Istovremeno, "ispod žita" i javnosti odvija se u SANU još jedna prljava prizemna igra i diskriminacija pojedinih ljudi: naime, glasno se šapuće da je članovima Akademije Republike srpske, prećutno dojavljeno da se ne prijavljuju za članstvo u SANU, jer "neće proći" na Odeljenima?!

Čak, čujemo, da su se pojedinci obraćali predsedniku SANU s pitanjem - da li je to stav Akademije, ali da su dobili nemušt odgovor...

Povodom teksta u "Novostima" - "Kusturica kandidat za SANU" objavljenom u subotu, 27. februara, reagovao je i ugledni intelektualac, profesor Milo Lompar:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Catena mundi (@catena_mundi)

"U vezi sa vašim tekstom o ovogodišnjim kandidatima za člansto u SANU, koje je evidentiralo Odeljenje jezika i književnosti molim da vas da objavite moju izjavu, budući da je pomenuto i moje ime.

Kao osoba koja je imenovana kao kandidat još 2015. godine, napisao sam pismo tadašnjem sekretaru Odeljenja (19.3.2015.), u kome sam tražio da se moje ime ukloni sa liste kandidata. Ništa se u mom ponašanju i mišljenju nije od tada promenilo. Otud nemam nikakvu odgovornost za vest koju ste objavili".

Slično misle i profesor dr Darko Tanasković, kao i profesor dr Dragan Simeunović, koji i nisu želeli da još jednom pokušaju da budu u SANU - gde im je, uostalom, odavno - bilo mesto!

Očito da u "hramu srpske pameti" - SANU - nadolaze teški dani i da "cunami" tek očekuje...

Glas javnosti - Vladan Dinić

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR