Glas Javnosti

KORONA POTISNULA GRIP: Neće ga biti do kraja ove godine!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog dr Radmilo Petrović izjavio je da je korona potisnula virus gripa i da ga u Srbiji neće biti do kraja ove godine.

On  za list Kurir kaže i da su mere koje koristimo protiv korone - maske, rastojanje i opšta higijena - isto tako efikasne protiv virusa gripa, pa čak i efikasnije nego protiv virusa korona.

Uprkos tome što se do kraja godine ne očekuje epidemija gripa, dr Petrović smatra da se treba vakcinisati i protiv gripa.

- Treba se vakcinisati protiv gripa i pored toga što ga ne očekujemo, jer treba održati imunitet postignut vakcinacijom ranijih godina. Drugo, godinama mi brojni pacijenti govore da žure da prime vakcinu protiv gripa, jer kada je prime, cele zime nemaju nikakve respiratorne infekcije. To nespecifično zaštitno dejstvo influenca vakcine je naučno neobjašnjivo, ali je praksa pokazala da je tako. Samim tim, pretpostavka je da bi vakcina protiv gripa mogla delovati i na manje obolevanje od koronavirusa - objašnjava naš čuveni epidemiolog i dodaje da se virus gripa može pojaviti naredne godine - od januara do marta, ali da se može očekivati da će imati malu aktivnosti i da neće predstavljati problem.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR