Glas Javnosti

DANA KADA JE NOVI SAD ZAVIJEN U CRNO: Devet godina od tragedije u diskoteci 'KONTRAST', u kojoj je stradalo ŠESTORO MLADIH!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Prvi april je dan šale, ali za Novosađane taj dan kada su mladi nastradali postala je surova istina.

Živote su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25)

Oni su stradali mahom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu diskoteke gde su pokušali da se sakriju od vatrene stihije.

Tok kobnog 1. aprila 2012. godine, oko dva sata posle ponoći, vatru su izazvale loše elektroinstalacije. Dok je osoblje užurbano sprovodilo prisutne kroz vrata koja su ujedno bila i ulaz i izlaz, među gostima koji nisu bili u njihovoj blizini zavladala je panika jer je vatra gutala unutrašnjost lokala. Ljudi koji su se do pre samo nekoliko minuta provodili i uživali u izlasku sada su gledali smrt direktno u oči.

Jedan od konobara koji je sprovodio ljude ka izlazu kasnije je ispričao da je sa kolegom otišao u toalet da se umije. Tamo je zatekao mladiće i devojke koji su se sakrili u kabine od toaleta, pokušavajući da vratima blokiraju ulazak dima u prostoriju. Shvatio je da to nije dobra ideja i pozvao ih da krenu za njim ka izlazu.

Pronašao je ubruse koje je natopio vodom i dao im da stave preko nosa i usta. Od dima nije video ništa, pa je kroz klub trčao po sećanju. Kada je stigao do izlaza i okrenuo se, shvatio je da niko nije krenuo za njim. Mladići i devojke su ostali u toaletu.

 

Beživotna tela pronađena su tek nakon intervencije vatrogasaca koji su u zoru obuzdali vatru. Telo mladića pronađeno je u drugom toaletu. Žrtve su živote izgubile uglavnom zbog gušenja dimom.

Za njihovu smrt osuđeni su do sada uglavnom i odslužili zatvorske kazne, vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

 

Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR