Glas Javnosti

UKRAJINCI IZVISILI: Rusija ih PRESKOČILA i počela isporuku gasa MAĐARSKOJ i to IZ SRBIJE!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon što su pre četiri dana Mađarska i Rusija potpisale ugovor o isporuci plina kroz novu rutu – gasovod Turski tok i Austriju, gde Gazprom ima svoja podzemna skladišta, danas je počela isporuka plina Mađarskoj iz tog Turskog toka kroz gasovod sustav Bugarske i Srbije.

Taj ugovor potpisali su Gazprom i mađarska firma MVM CEEnergy Ltd, prema kojem će se toj zemlji isporučivati 4,5 milijarde kubnih metara plina godišnje na rok od 15 godina. 

Od toga 3,5 milijarde kubnih metara plina godišnje će se isporučivati ​​kroz Srbiju – iz Turskog toka, a 1 milijardu – kroz Austriju.

Ugovori stupaju na snagu 1. oktobra i predviđaju mogućnost promene uslova nakon 10 godina.

Ovim ugovorom Turskim tokom će se sada sedam evropskih zemalja snabdevati ​​ruskim plinom: Bugarska, Grčka, Severna Makedonija, Rumunija, Srbija, BiH (za sada samo Republika Srpska) i Mađarska.

Ukrajina je međutim ispala iz igre, što je izazvalo oštre reakcije Kijeva, pre svega prema Budimpešti.

S druge strane ruski predsednik Putin, ponovio je kako Rusija ne namerava prekidati tranzit plina kroz Ukrajinu niti nakon isteka sadašnjeg kratkoročnog ugovora koji važi do januara 2024. godine, ali da će idući biti temeljeni na tržišnim zakonitostima.

Kijev zbog navedenog ruskog sporazuma s Mađarskom namerava da uloži tužnu Briselu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR