Glas Javnosti

VIŠE OD STOTINU MIGRANTSKE DECE U OVIM SRPSKIM ŠKOLAMA, nastavu prate na našem jeziku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Školska godina je počela, za neke odmah onlajn, za veću uobičajeno, uz nošenje maski. Ipam, ima i novine kad su u pitanju deca iz nigrantskih kampova.

Učenici osnovnih i srednjih škola već uveliko prate nastavu, a i ove godine u đačke klupe sela su deca iz migrantskih kampova. Ipak, situacija sa virusom korona uticala je na to da ih u srpskim školama bude nešto manje u odnosu na prethodni period.

 - Ove godine imamo upisanog jednog učenika, iako se nadamo da će ih se u međuvremenu upisati još. Prošle godine je bilo oko petoro ili šestoro dece, koja su uglavnom nastavu pratila onlajn - rečeno je Telegrafu iz Osnovne škole "Branko Pešić" u Zemunu.

Kako objašnjavaju, u periodu pre pandemije je bilo znatno više učenika iz migrantskih kampova.

- Nastavu su mahom pohađali na srpskom, jer smo nastojali što više da ih što više naučimo da govore naš jezik. Na njemu su imali čak časove istorije i geografije, iako su organizovane posebne radionice srpskog jezika. Svi nastavnici iz naše škole sarađivali su sa njima bez problema i bez obzira na jezičke barijere. Znate, to su deca iz ratom zahvaćenih područja koja su došla u tuđu zemlju, te je važno biti pristupačan i otvoren. Takođe, dobro se uklapaju u okruženje, među decom nikada nije bilo problema - objašnjavaju iz ove škole.

 

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije rečeno nam je da je na teritoriji Srbije, ove školske godine, u osnovne i srednje škole upisano preko stotinu dece iz prihvatnih centara.

- Na početku školske 2020/2021. godine u redovan sistem obrazovanja i vaspitanja bilo je uključeno 123 dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz populacije dece migranata, a koji su bili smešteni u azilnim i prihvatnim centrima.

Prošle godine je, kako navode, slično i u većini škola, nastava tekla onlajn.

- Usled situacije uzrokovane pojavom virusa kovid 19, nastava se uz saglasnost roditelja-staratelja za učenike migrante odvijala po onlajn modelu, u cilju zaštite zdravlja populacije na smeštaju u prihvatnim tj. azilnim centrima.

 U obrazovanje dece migranata uključeno 17 škola

Škole na teritoriji čitave Srbije bile su obuhvaćene programom obrazovanja učenika iz prihvatnih cenatara, tokom prethodne školske godine.

- Tokom prethodne školske godine, učenici migranti iz prihvatnih-azilnih centara bila su uključena u 15 osnovnih škola i dve srednje škole. Učenici migranti bili su uključeni u osam osnovnih škola na teritoriji školske uprave Beograd, ŠU Leskovac tri osnovne i jedna srednja škola, ŠU Novi Sad – opština Šid učenici migranti bili su uključeni u dve osnovne škole i jednu srednju, dok su na teritoriji ŠU Loznica pohađali nastavu u dve osnovne škole na teritoriji opština Banja Koviljača i Bogovađa.

Bilo im je omogućeno da prate onlajn nastavu i iz svog smeštaja.

- Tokom prošle godine učenici migranti su pohađali nastavu po onlajn modelu u centrima Krnjača, Šid stanica, Vranje i Bogovađa dok su u centrima Bosilegrad i Banja Koviljača deca pohađala nastavu po mešovitom modelu redovno/onlajn u zavisnosti od epidemijske situacije tokom prošle godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR