Glas Javnosti

"Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta" NOVI PROTEST U BEOGRADU, pozivaju PATRIJARHA, ĐOKOVIĆA, STUDENTE, PROFESORE...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lider pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će u subotu 11. septembra u 14 časova u Pionirskom parku u Beogradu grupa ekoloških pokreta i udruženja okupljenih oko Ekološkog ustanka, organizovati protest pod nazivom "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta".

On je u izjavi za FoNet istakao da je Srbija mala zemlja za velike rudnike i još veće zagađivače prirodne sredine, kakve planiraju da otvore multinacionalne kompanije, ali im to neće biti dozvoljeno.

- Odlučili smo se na novi protest jer se od onog prvog 10. aprila nije ništa promenilo. Vlast ne reaguje na apele građana da odustane od politike koja vodi ekološkoj katastrofi, a nastup multinacionalnih kompanija postao je još agresivniji i bezobzirniji - rekao je ovaj ekološki aktivista.

Najavio je da će na protest pozvati studente, prosvetne i zdravstvene radnike, pripadnike vojske i policije, patrijarha Porfirija, Novaka Đokovića i druge ugledne ličnosti da "stanu uz svoj narod i brane zemlju, vodu i vazduh bez kojih nema života".

Jovanović je rekao da će sa tog skupa Vladi Srbije biti upućen zahtev da narodu stavi na uvid sve ugovore i sporazume potpisane sa kompanijom Rio Tinto i svim drugim kompanijama koje se bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma i da se svi oni proglase ništavnim.

On je podsetio da Srbija ima i drugih tajnih ugovora koji su opasni po prirodnu sredinu, navodeći fabriku guma "Linglong" u Zrenjaninu, železaru "Hestil" u Smederevu i kompaniju "Ziđin", nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Jovanović je ocenio da je poslednji trenutak da se "stane na put svim takvim zagađivačima i prekinu svi mutni poslovi" poput nastavka izgradnje mini hidroelektrana na Studenici, koja je navodno zaustavljena.

- Na kraju, kada nema ko da sprovodi zakon sprovodiće ga građani isto kao u Rakiti na Staroj Planini. Da bismo pokazali svoju spremnost i odlučnost da branimo našu zdravu prirodu, u subotu ćemo u znak upozorenja blokirati Brankov most u Beogradu, a slične akcije realizovaćemo širom Srbije, gde god to bude potrebno - poručio je Jovanović.

On je odbacio optužbe vlasti da Ekološki ustanak navodnom borbom za očuvanje prirode maskira svoj politički angažman maskira, ali i pojedinih opozicionih stranaka da rade za vlast.

- Njihove izjave su toksične i neka im služe na čast. Oni koji prosipaju takve laži treba da se izvine građanima. Cela Srbija zna šta radi naš pokret i ljudi koji su okupljeni u njemu – od akademika do čobanina. Lepeći nam takve etikete vređaju sve ljude koji se bore za zdravlje građana, profesore, naučne radnike, glumce, pesnike", rekao je Jovanović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR