Glas Javnosti

TROPSKE VRELINE URNIŠU SRBIJU: Ovaj problem ne može da se reši bez Vojske Srbije na Suvoj Planini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Suvu planinu u toku dana stići će cisterna sa vodom Vojske Srbije pošto je na jedinom izvoru na toj plani "Rakošu" premalo vode za oko 600 krava i 150 konja koji su na ispaši, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

On je podsetio da se na Suvoj planini u ispaši nalaze krave i konji čiji su vlasnici meštani sela i sa područja opštine Gadžin Han i sa područja opštine Bela Palanka, tako da su se u obezbeđivanje vode uključili i ljudi iz Bele Palanke.

- Opština Bela Palanka angažovala je cisternu privatne firme za prevoz vode, pošto nema svoju kao ni opština Gadžin Han - rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, na području Gadžinog Hana ima i manjih problema sa obezbedjivanjem vode za piće zbog neracionalne potrošnje i zalivanja bašta, zbog čega je opština Gadžin Han angažovala cisternu komunalnog preduzeća iz Aleksinca.

 

Cisterna se po potrebi, dodao je Filipović, upućuje u ona mesta u kojima se javlja nestašica vode.

Vojkan Andrejević iz Bele Palanke, veterinarski tehničar i jedan od vlasnika konja i krava koje se nalaze na ispaši na Suvoj planini, rekao je da se problem manjka vode za napajanje stoke na Suvoj planini javlja svakog avgusta.

- Nije problem u dotoku vode na ‘Rakošu’, on je isti već duže vreme, medjutim, poslednjih godina povećan je broj grla krupne stoke na ispaši, a za svako grlo potrebno je dnevno od 50 do 100 litara vode - objasnio je Andrejić.

 

Prema njegovim rečima, stočari sa područja Bele Palanke i ove godine plaćaju deo troškova dovoza vode na Suvu Planinu, a drugi deo plaća opština Bela Palanka. Krda krava nalaze se na ispaši na Suvoj planini od ranog proleća do pozne jeseni, a konji ostaju i preko zime, ukoliko nije previše hladna i sa velikim snegom.

Tokom godine vode na Suvoj planini ima i u vrtačama i uvalama, tako da su krda krava i konja raštrkana po planini, ali tokom leta kada vode ima samo na „Rakošu“, sve životinje nalaze se na samom izvoru ili u njegovoj blizini.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR