Glas Javnosti

PORAŽAVAJUĆI PODACI: Svaki 3. srednjoškolac u Srbiji konzumira alkohol, svaki 4. probao marihuanu...

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U 45 srednjih škola sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 3.488 učenika, uzrasta od 14 do 18 godina. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su danas, a prema njima skoro svaki treći srednjoškolac pije alkohol, svaki četvrti je probao marihuanu, dok svaki peti puši.

Ovo istraživanje sprovedeno je onlajn pod nazivom ’Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji’.

Od onih 30 odsto đaka koji konzumiraju alkohol, 13 odsto odsto njih pije samo vikendom, a oko 3 odsto pije svakodnevno. Duvan konzumira 20 odsto srednjoškolske populacije, a čak 25 odsto srednjoškolaca je probalo marihuanu., dok je 8 odsto redovno koristi.

Ostale droge probalo je 10 odsto tinejdžera, a jedan odsto ih redovno koristi.

- Tinejdžersko doba je veoma važno. To je doba razvoja mozga, instaliranja iskustva i učenja, put ka tranziciji, ka odraslom dobu. Vrlo je važno i da znamo da psihoaktivne supstance narušavaju procese učenja, kognitivne sposobnosti, da narušavaju emocije i ultimativno uništavaju šansu za uspeh ovakve dece -  kaže psihijatar Mirjana Jovanović.

Ona je navela da je važno da roditelji imaju proaktivan stav i da nije dovoljno samo da pričaju deci, već da podstaknu dijalog sa njima, da saznaju kako se deca osećaju, da li su nezadovoljni, da li im je dosadno, a ne samo šta misle o drogama.

Psihijatar prof. dr Aleksandra Dickov navodi da je cilj istraživanja bio i da se vidi koliko su mladi informisani o psihoaktivnim supstancama i koliko su psihoaktivne supstance dostupne.

 Istraživanje je pokazalo da mladi informacije o psihoaktivnim supstancama dobijaju isključivo od vršnjaka, da ne znaju koje su kasne posledice konzumiranja ekstazija i kokaina na centralni nervni sistem, a samo trećina srednjoškolaca se izjasnila da bi se obratila za pomoć roditeljima ukoliko imaju problem.

Oko 45 odsto se izjasnilo da ima lošu komunikaciju sa roditeljima, da ih roditelji ne slušaju dovoljno više od 70 odsto, 12 odsto mladih da su bili psihički, a osam odsto i fizički zlostavljani.

Prošlo je dve godine od početka rada Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, a načelnica Centra za monitoring droga Ministrarstva zdravlja dr Jelena Janković kaže da su u školama sprovedeni programi koji su prepoznati kao programi koji daju rezultate, a da su rezultati novog istraživanja pokazali u kom pravcu treba ubuduće da se deluje.

- Najviše smo do sada radili na osnaživanju porodica i na jačanju uloge roditelja i jačanju poverenja koje deca treba da imaju u roditelje i roditelji u decu - navela je ona.

Cilj Komisije je da se u narednom periodu nastavi sa obukom nastavnika, zdravstvenih radnika i roditelja kako da osnaže svoju decu da mogu da se suprostave negativnom uticaju društva, lošem uticaju vršnjaka.

Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji je sproveo Institut društvenih nauka u Beogradu u saradnji i uz podršku Ministarstva zdravlja i kompanije Alkaloid.

 

 

(Glas javnosti/Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR