Glas Javnosti

EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Pomor RIBE u RABROVAČKOM JEZERU, NIKO NI(VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani Rabrovca doživeli su pravi šok ugledavši duž cele strane Rabrovačkog jezera pravi pomor ribe.

Uz samu obalu ali i na obali Rabrovačkog jezera mogle su se videti uginule ribe a meštani se pitaju šta je moglo da dovede do ovakvog iznenadnog pomora ribljeg sveta.

Novica Andrić iz Rabrovca za Glas javnosti kaže da ne pamti skoro ovakav slučaj u njihovom kraju.

-Živim poviše jezera, nekih 200 metara, i pre jedno dve nedelje primetio sam nekoliko manjih babuški da su uginule ali to tada nije bio neki alarmantan broj. Međutim, ovo danas me je zaista zaprepastilo.Komšija i ja smo videli uginule smuđeve od po 5-6 kolograma, cverglane, smuđeve, babuške...Žalosno je ovako nešto videti, kaže Novica.

Naš sagovornik ističe da ne zna šta može biti uzrok pomora ribe u Rabrovačkom jezeru.

-Zaista ne znam šta je moglo da pobije ovolike ribe. Ne liči mi na strujne udare a dešavalo se ranijih godina da je određeni broj babuški uginuo nakom mrešćenja ali sada nije vreme mresta. Ovde nema nikakve industrije da bi ti bio razlog pomora. Pomislili smo i na prskanje okolnih voćnjaka ali malo je verovatno da bi voćke preživele pesticid a ribe ne. Rabrovačko jezero nekada je pripadalo zadruzi a s ada se više i ne zna čije je. Obraćali smo se i Opštini Mladenovac, videćemo šta će biti, kaže za Glas Novica Andrić.

Inače, Rabrovačko jezero udaljeno je 12 kilometra od Mladenovca i 70 kilometara od Beograda.

Nastalo je 1970-ih godina prošlog veka, kao veštačka akumulacija, podizanjem brane na potoku Trstena, koji prolazi kroz selo. Dugačko je 780, široko oko 160 metara i najdublje je od svih beogradskih jezera.

Na nekim mestima njegova dubina iznosi i do 20 metara. Površine je oko 10 hektara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 metara.

Obiluje ribom, a najzastupljeniji su šaran, amur, deverika. Okruženo je listopadnim šumarcima

Nema izgrađenu prateću infrastrukturu i uglavnom se koristi za ribolov i za navodnjavanje okolnih bašti i napajanje stoke.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR