Glas Javnosti

ČUVENA GLUMICA POZVALA NA USTANAK! Idemo protiv 'RIO TINTA', sve ZA NAROD, protiv trovanja Srbije! (VIDEO)

Društvo
Autor:

Protest “Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta”, koje su organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka, zakazale za 11. septembar u 14 sati u Pionirskom parku u centru Beograda podržale su brojne organizacije i pojedinci. Podrška je stigla i od čuvene glumice Svetlane Cece Bojković koja je pozvala građene da dođu na protest.

Ona je podsetila da Ustav Srbije svim građanima garantuje pravo na zdravu životnu sredinu. Preti nam veliko zagađenje, jer pored onih koji već ugrožavaju našu životnu sredinu, navela je Bojković, ozloglašena kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra. Dolazak Rio Tinta otvorio bi vrata svima koji bi da očiste svoju zemlju od zagađenja, pa bi Srbija tako bila pretvorena u jednu veliku deponiju, upozorila je poznata glumica i zapitala zbog čega se to radi, da li u ime napretka ekonomije, profita…   

- Nema praštanja za trovanje prirode. To je zločin koji se ne prašta. Naš opstanak zavisi od zdrave prirodne sredine, kakav ćemo vazduh udisati i kakvu vodu piti. Zato dođite da zajedno dignemo glas u odbranu prirode - poručila je Bojković.

Kako je najavljeno, završnom protestu u Beogradu prethodiće skupovi širom Srbije, a prvi će biti održan u selu Nedeljice u dolini Jadra, koje bi, zbog planova za otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, trebalo da bude potpuno iseljeno. Glavni zahtev protesta je da, kako je ranije izjavio Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine – da Rio Tinto ode iz Srbije.

Iz Ekološkog ustanka su povodom protesta poručili da u odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR