Glas Javnosti

Vesli Klark ponovo među Kosovskim Albancima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poseta bivšeg američkog generala Kosovu i Metohiji prošla bi potpuno nezapaženo, da informaciju o njegovom prisustvu u Prištini nije objavio jedan Kurtijev ministar.

U trenutku kada od ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i Beogradu stižu kritike na račun premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, u Prištini boravi nekadašnji američki general Vesli Klark.

Njegova nova poseta Kosovu i Metohiji prošla bi potpuno nezapaženo, jer nigde u prištinskim medijima nije objavljeno da se nalazi u Prištini, da fotografiju susreta nije objavio jedan Kurtijev ministar. 

Da je ovaj veliki zaštitnik Albanaca na Kosovu i Metohiji opet "na mestu zločina", saznalo se nakon objave ministra odbrane tzv. Kosova Armenda Mehaja. On je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa Klarkom na kojoj se vidi kako se srdačno pozdravljaju.

"U jeku stalnih konsultacija i savetovanja, danas smo razgovarali sa najvećim prijateljem i saveznikom Republike Kosovo, generalom Veslijem Klarkom. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji i smanjenju tenzija", naveo je Mehaj.

Kako tvrdi Kurtijev ministar, "putovaće rame uz rame sa svojim partnerima, posebno sa SAD kao nezamenljivim saveznikom".

"Uzajamno priznanje Republike Kosovo i Srbije je ono što bi doprinelo miru. Naš put ostaje put ka NATO-u i EU", kaže Mehaj.

Nije poznato da li se Klark sastao samo sa Mehajem ili još nekim. Nakon ove izjave da je Klark stalni savetnik Prištine postavlja se pitanje da li je znao za plan upada takozvane kosovske specijalne policije u opštine na severu srpske pokrajine.

Podsetimo, naoružane specijalne policijske snage zauzele su zgrade opština na severu Kosova i Metohije, a oko njih su snage Kfora formirale barikade u vidu bodljikave žice i naoružanih vojnika. Došlo je i do sukoba u kojima su povređeni i pripadnici Kfora i Srbi koji su mirno protestovali.

Uprkos protestima Srba koji i dalje traju, Kurti odbija da povuče specijalne snage, a Vašington je kao vrstu sankcije prema Prištini povukao njeno učešće u vojnoj vežbi NATO-a koja je već započeta na Kosovu i Metohiji.

Nekadašnjeg američkog generala Veslija Klarka Srbi pamte po tome što je bio komandant NATO-a za vreme bombardovanja Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Iako je u penziji, Klark povremeno poseti Kosovo i Metohiju, gde se sastaje sa albanskim zvaničnicima. Jasno je da ta veza postoji još od NATO agresije. Klark je prilikom jedne posete Prištini izjavio da je "NATO intervencija bila prekretnica za Kosovo, istoriju zemlje i naroda".

Koliko je bio blizak teroristima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova jasno je i po tome što ga je Hašim Tači predložio za svedoka u suđenju koje se protiv njega vodi u Hagu, a pod optužbom za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR