Glas Javnosti

VESIĆ: Naređena je hitna kontrola rada klima u gradskom prevozu, biće kažnjavanja!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je svim prevoznicima, gradskim i privatnim da će grad oštro kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima uređaji.

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink Vesić je istakao da je naložio sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove da odmah počnu kontrolu rada klima uređaja u javnom prevozu.

– Neverovatno mi je da svakog leta imamo istu priču. Neki ne uključuju klimu kako bi štedeli gorivo, a neke ne interesuje da poprave klime. A zašto bi kada se vlasnici i direktori tih kompanija voze u klimatizovanim kolima? Ne znam kako ih nije sramota. Važno je da zarade na prevozu ljudi, da naplate svaki dinar od grada, a kada treba da uključe klimu imaju stotinu izgovora. Kažnjavaćemo ih, a moja poruka privatnim prevoznicima je da im uskoro ističe ugovor i da grad neće ubuduće da radi sa onima koji su bahati i ne poštuju Beograđanke i Beograđane. Oni vas plaćaju, naše građanke i građani i tretirajte ih kao ljude – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje, na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika, dok na prigradskim linijama prevoz putnika obavlja 242 vozila Laste, Lastre i Strele.

 

– Jutros rano sam imao sastanak u GSP. Od 736 vozila 569 su autobusi, 70 trolejbusi i 98 tramvaji. Prema izveštaju koji su mi podneli klima uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno popravljaju klima uređaje u 7-8 autobusa tako da će za deset dana klima uređaji raditi u 500 autobusa, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće. Pored toga, GSP u voznom parku ima oko 100 autobusa koji nemaju fabrički urađene klime i koji su stariji od deset godina. Oni će biti zamenjeni u prvoj polovini naredne godine sa novih 100 autobusa za čiju kupovinu smo raspisali tender. Svakog dana, tokom leta, za izlazak na trasu pripremimo 600 autobusa da bi Beograđane prevozilo 569 – rekao je Vesić.

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima uređaji ispravni u 53 vozila i svakodnevno se popravljaju po tri vozila, tako da će za 6-7 dana klime raditi u svim trolejbusima.

 

– Što se tramvaja tiče, u starim ne postoji način da se ugradi klima tako da klima-uređaj radi samo u 30 novih tramvaja. Mnogo veći problem je 400 autobusa privatnih prevoznika u kojima u skoro polovini, odnosno u preko 190 vozila, ne rade klima uređaji. Imaju rok, kao i GSP, da poprave klima uređaje. Tamo gde su klima uređaji ispravni, a ne uključuju ih kako bi štedeli gorivo biće već od danas kazni. Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi i kako ih nije sramota da ne uključuju klima uređaje ili ih ne popravljaju. Neka se oni voze tim autobusima – poručio je Vesić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR