Glas Javnosti

VERUJE SE DA JE DANAS NAJSREĆNIJI DAN U GODINI! Vaskršnji utorak je jedini dobar utorak i običaj je i da se održavaju svadbe iz jednog razloga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obeleženi Vaskrs nedelja, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola a njegova suština se objašnjava rečima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim deelima: "Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša". Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću.

Treći dan praznovanja zove se i Vodeni, Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini. Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Prema narodnom ver

privatna arhiva
foto: Glas javnostiU nekim selima se danas održavaju svadbe, jer se veruje da će mladenci poživeti srećno, dugovečno i imati mnogo dece. Stariji ljudi veruje i da će ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

Predanje kaže da su u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle sa spremljenim mirom na Hristov grob. Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, s licem kao munja i odelom belim kao sneg. Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo: "Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde jer ustade, kao što je kazao... Idite brže i kažite učenicima njegovim da je vaskrsao". Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli, a narod se jako obradovao. Zato je, prema predanju i verovanju, jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa svojim bližnjima.

privatna arhiva
foto: Glas javnostiVerovanje je i da oni koji se ogluše o to pravilo prkose Bogu i Hristu i da im neće ići u životu "kako treba".

U Srbiji je poznat običaj da u goste dolaze kumovi, prijatelji i rodbina iz udaljenih krajeva.

Glas javnosti / Kurir.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR