Glas Javnosti

VEROVALI ILI NE: Beograd danas ima drugi NAJČISTIJI VAZDUH na svetu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograd je na drugom mestu po kvalitetu vazduha od 122 svetska grada, objavljeno je na sajtu švajcarske kompanije IQair.

Ispred srpske prestonice je samo nemački Minhen, dok su iza gradovi poznati po čistom vazduhu, odnono niskoj zastupljenosti PM2.5 čestica, poput Ouklenda na Novom Zelandu, australijskog Melburna, ali i amerčkog Solt lejk sitija ili italijanskog glavnog grada Rim.


(Foto: Printskrin)

PM2.5 čestice imaju prečnik manji od 2,5 mikrometara, odnosno njihova veličina je svega oko 3% prečnika ljudske dlake. Toliko su male da se mogu videti samo pod mikroskopom, a pošto su vrlo male i lagane, ostaju duže u vazduhu, lako se udahnu i mogu da prodru duboko u pluća i da dospeju i u krvotok.


Mogu doći iz više izvora, kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, sagorevanje drveta, šumski požari, paljenje njiva, vulkanske erupcije, peščane oluje.

Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja tim česticama i prevremene smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti.

Glas javnosTI/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR