Glas Javnosti

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG DIONISIJA AREOPAGITA: Samo uradite JEDNU STVAR i mali apostol će vam ostvariti želju

Društvo
Autor: (Glas javnosti)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola. Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Jedan od tih "malih apostola" je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit.

Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a predanje kaže da je bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka. Nakon što je čuo propovedi apostola Pavla bio je toliko dirnut njima da je poželeo da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole.

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Jedan od tih "malih apostola" je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit. Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a predanje kaže da je bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka.

Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate Svetom Dionisiju ovom molitvom:

Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR