Glas Javnosti

VELIKI USTUPCI SLOBODANA MILOŠEVIĆA IZETBEGOVIĆU: Isplivali TAJNI DOKUMENTI DEJTONSKOG PREGOVORA, trebalo mu je samo ČETIRI VISKIJA DA 'POKLONI' PREVIŠE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dejtonski pregovori vođeni su 1995. godine u SAD, a sporazum potpisan je 14. decembra iste te godine u Parizu. Glavni učesnici su bili predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Predstavnici SAD bili su državni sekretar Voren M. Kristofer , pregovarač Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Navodi se u tajnim dokumentima, koji su nađeni nedavno da je tadašnjem predsedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću, bilo potrebno svega četiri viskija da se opusti i da pregovara bez većih poteškoća sa Izetbegovićem, kao i da napravi velike ustupke koji se tiču Sarajeva.

Milošević je I organizovao i večeru na kojoj su se posluživali jastozi, kažu da je voleo da maltretira sagovonike, ali je i razmenjivao viceve sa predsednikom BiH Alijom Izetbegovićem.

Sve to dokumentovano je u spisima sa kojih je nedavno skinut pečat poverljivosti, a koji se tiču predsedničkog mandata Bila Klintona. Mahom su slani Toniju Lejku, tadašnjem bivšem Klintonovom savetniku za nacionalnu bezbednost. Pisao ih je uglavnom Džon Kerik, saradnik Ričarda Holbruka koji je vodio pregovore u Dejtonu. U njima je ostalo zabeleženo da se, dok su Srbi oplakivali svoje najmilije stradale u ratu u Bosni i grcali pod ekonomskim sankcijama, Milošević nije odvajao od viskija.

PROČITAJTE JOŠ: ISPLIVALI POVERLJIVI DOKUMENTI TAJNOG PLANA ZA BIH: Kakav je bio Klintonov 'čehoslovački model' za Bosnu

- Prošle noći proveo sam bizarnih dva sata u našoj sobi sa mapama gledajući u istaknut detalj oko Goražda. Posle četiri viskija, Milošević je ponudio više od očekivanog za koridor ka Sarajevu. Manje od predloga Kontakt grupe, ali bolje od prethodne opcije. Reakcija Harisa (Silajdžića, prim. aut.) bila je oprezno pozitivna, a detalje sada pregledaju bošnjački eksperti za mape - stoji u izveštaju iz 17. novembra 1995.

Iste večeri Milošević je pozvao delegaciju SAD na luksuznu gozbu. Obećao je da će poslužiti jastoge.

- Milošević je pozvao delegaciju SAD na još jednu večeru. Spirou je obezbedio jastoge (Kris Spirou, savetnik srpske delegacije u Dejtonu, prim. aut.) Prihvatili smo. Neko i to mora da radi - zapisano je u dokumentima.

Kerik je, takođe, filigrantski precizno napravio i psihološki profil Miloševića.

- Čini se da Milošević uživa ovde u Dejtonu, ali izgleda da voli i da maltretira ljude. Ključno je suprostavljati mu se kada krene da napada, on poštuje i voli ljude koji deluju čvrsto kao što se on čini. Uvek nas stavlja na ispite. Kako bismo ga pokrenuli, moramo da mu postavimo čvrste putokaze i da ih ne pomeramo, osim ako ne znamo šta ćemo tačno da dobijemo zauzvrat - napisao je Kerik.

 

Na stolu su bile teške teme, granice, sankcije, što je i uticalo na raspoloženje. Bilo je uspona i padova, dana "kada Izetbegović nije hteo da vidi ni Tuđmana ni Miloševića", a "Tuđman odbio sastanak sa Miloševićem". Posrednici iz SAD primetili su, međutim, da je ponekad atmosfera bila dobra i to preko mere pristojnosti.

- Pregovarači nastavljaju da razgovaraju, atmosfera se poboljšava. Pozitivan ton bio je očigledan tokom Talbotove sinoćne večere (Strob Talbot, zamenik američkog državnog sekretara), kada su Milošević i Izetbegović pričali jedno drugom viceve na maternjem jeziku. Moguće je i da njih dvojica uživaju u društvu jedan drugog možda i previše - zapazio je Kerik u jednom od dokumenata.

Pregovori u Dejtonu trajali su od 1. do 21. novembra 1995. godine, a 14. decembra u Parizu je potpisan sporazum kojim je prekinut četvorogodišnji rat u Bosni. Bosna i Hercegovina je njime ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske. Sporazumu su prethodili razgovori koji su se vodili u vazduhoplovnoj bazi "Rajt-Paterson" u Ohaju. Učesnicima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa štampom kako bi se izbeglo da delegacije same proglašavaju "pobede" i "poraze".

(Glas javnosti/Blic.rs)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP