Glas Javnosti

VELIKI USPEH SRPSKE HIRURGIJE: Napravili vilicu od lopatice pacijenta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Stomatološkom fakultetu obave revolucionarni zahvat [A1] [A2] i pacijentu od kosti lopatice rekonstruisana gornju vilicu preciznom metodom mikrovaskularne transplantacije.

Ovom zahvatu pretdodilo je na stotine sati priprema i planiranja, a 15 časova u operacionoj sali trebalo je timu doktora i sestara Stomatološkog fakulteta da izvede operaciju.

-Pacijent je dobro, pušten je kući. Očekujemo da će se vrlo brzo vratiti uobičajenom životu. On nam se javio zbog otoka u predelu gornje vilice. Nije ga ništa bolelo, ali smo uzeli uzorak za biopsiju i dokazali da se radi o jednom od najzloćudnijih tumora – osteosarkomu-navodi docent dr Drago Jelovac, specijalista maksiofacijalne hirurgije.

Prema njegovim rečima radi se o mikrovaskularnoj transplantaciji tkiva, koja predstavlja jedan od najsloženijih zahvata u medicini.

-Prvo mora da se ukloni tumor i pripreme takozvani primajući krvni sudovi za prihvatanje tog transplantata. Zatim se uzima transplantat, u ovom slučaju deo lopatice sa mišićima i krvnim sudovima, koji su jako mali, prečnika manjeg od jednog milimetra-objasnio je Jelovac gostujući na RTSu.

Foto: Printscreen/RTS

Operacija je u stvari serija velikog broja zahvata, od kojih svaki zahteva uspešno urađen prethodni.

-Mi smo dodali jedan nivo u ovakvu operaciju. Ubacili smo implantat u predeo lopatica, što smo prethodno simulirali preciznim 3D modelovanjem i odredili gde tačno treba da se ugradi kako bi pacijent mogao što pre da počne rehabilitaciju i vrati funkciju usne duplje – žvaće, govori, diše“, ističe specijalista maksiofacijalne hirurgije.

Jelovac navodi i da će se lopatica pacijenta, koja je uzeta kao materijal za rekonstrukciju vilice, oporaviti i srasti, a doktori očekuju da će se on vrlo brzo vratiti normalnim aktivnostima.

-Imali smo primer petnaestogodišnjaka kojem smo radili rekonstrukciju donje vilice. Uzeli smo deo kosti kuka. Posle dva meseca je igrao fudbal i vozio bicikl- kaže Jelovac.

Čitava operacija trajala je 15 časova uz čitav tim doktora i medicinskog osoblja, ali su se prethodno za nju pripremali stotinama sati.

(Glas javnosti)

 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR