Glas Javnosti

VELIKI BROJ SUMNJIVIH! Poreznici češljaju imovinu građana, prate se i OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na spisku Poreske uprave Srbije, tačno godinu dana od kada se primenjuje novi Zakon o utvrđivanju porekla imovine, nalazi se više od 14.000 građana Srbije koji imaju veću imovinu u odnosu na prijavljene prihode.

Oni su predmet dalje istrage poreskih inspektora zbog razlike uvećane imovine, i to za više od 150.000 evra u odnosu na prihode koje su prijavili.

Za ovih godinu dana rada poreskih inspektora poznato je da su na udaru svi građani Srbije, bez izuzetaka. To je nedavno za 24sedam potvrdila i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Kako je istakla, zakon se primenjuje na sve građane za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da im vrednost imovine daleko premašuje primanja. Neće biti izuzetaka, dodala je, bez obzira na profesiju, a to znači da se pravila primenjuju i na estradne umetnike, sportiste, biznismene.


Zakon se primenjuje na sve građane za koje se utvrdi da postoji navedeni uslov za postupanje, bez obzira na njihovu profesiju – naglasila je Dragana Marković.

Kako je najavljeno,  predmet istrage biti sve ono što privlači pažnju poreznika, bilo da je reč o kući, vikendici, skupocenim kolima ili satu na ruci, ogrlici i sličnim stvarima kojima se ljudi hvale na društvenim mrežama.

Poreznici prate Fejsbuk ili Tviter nalog osumnjičenog, uoče sliku sata na ruci i koliko on vredi i taj predmet automatski se uvrštava u njegovu imovinu.

Napravljena je i aplikacija koja objedinjuje set podataka koje je Poreska uprava dobila od različitih institucija, tako da je još polovinom 2021. napravljena, uslovno rečeno, prva rang-lista najbogatijih građana Srbije, u smislu posedovanja nepokretnosti, kuća, stanova, vikendica, pokretnosti, skupih vozila, udela i akcija u firmama.

Poreska uprava ima podatke o podizanju i polaganju gotovine sa računa poslovnih banaka, o deviznim prilivima sa računa u inostranstvu i iz inostranstva… To je obilje informacija pomoću kojih se porede, s jedne strane, podatke o primanjima i prihodima, a s druge mogu se sagledati imovinska karta svakog poreskog obveznika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR