Glas Javnosti

VEČERAS U BEOGRADU VIDOVDANSKI PROTEST PROTIV NASILJA NAD SRBIMA NA KOSOVU I METOHIJI, ovo je glavni zahtev!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Vidovdan, večeras u 19 sati ispred crkve Svetog Marka u Beogradu biće održan Vidovdanski protest sa glavnom porukom: „Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

Ovim protestom upozorava se, pre svega, državni aparat Srbije da prekine sa dosadašnjom politikom prema Kosovu i Metohiji zato što je to pasivna, reaktivna politika koja već 11 godina ne da nije donela nikakve rezutlate, nego je donela krajnje negativne i poražavajuće rezultate za Srbiju i za Srbe na Kosovu i Metohiji i Kosmet u celini, rekao je, najavljujući na konferenciji za novinare protest, prof. dr Slobodan Samardžić, jedan od govornika na protestu.

– Dosta s tom politikom, to je politika politika povlačenja, sitnog političkog šićarenja na međunarodnoj sceni, gde najveću korist imaju predsednik države i njegova politička kamarila. Ta politika je jako vidljiva, ali nema adekvatnog protivnika. Naš protest treba da pokaže jednu zrelu, drugačiju orijentaciju, politiku, da apeluje za nju u upozori državne organe da se tako više ne ponašaju, nego da preduzmu određene akcije – istakao je Samardžić.

Na kraju protesta, kako je najavio, biće saopšteni konkretni zahtevi, a centar zahteva je u traženju da država počne da organizuje i samoorganizuje Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Država je ugasila civilnu zaštitu za Srbe na Kosovu i Metohiji i od tada Srbi žive u neverovatnom strahu. Vrhunac toga je u poslednjih mesec dana, sa serijom hapšenja i terora koji Kurtijev režim sprovodi, a prećutno prihvataju predstavnici međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji. Ovde je glavni vinovnik, što se nas tiče, država Srbija, i smatramo da je poslednji čas da se prizovu pameti da ne bi bilo nekih mnogo turbulentnijih događaja na ulicama gradova Srbije i na samom Kosovu i Metohiji – poručio je prof. Samardžić pozivajući građane da dođu na protest.  

Na protestu će, pored prof. Samardžića, govoriti i profesori sa Univerziteta u Beogradu Časlav Koprivica i Ratko Ristić, zatim prof. Mitra Reljić iz Severne Mitrovice, student sa Kosova i Metohije Stefan Đorđević, lingvista dr Rada Stijović, i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Oganizator protesta je Pokret za odbranu Kosova i Metohije, u saradnji sa Srpskim pokretom Dveri i Srpskom strankom zavetnici.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR