Glas Javnosti

VEĆ SADA SU PAPRENE CENE U GRČKOJ: Giros 10, pica 12 a kafa do 3 EVRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih godina.

Uvek ističemo da cene hrane, namirnica i raznih proizvoda i usluga variraju od mesta do mesta, od ostrva do ostrva.

Dok kugla sladoleda u nekom od letovališta severne Grčke može koštati samo 1,5 €, na Mikonosu može biti višestruko skuplja.

Činjenica je da su cene na grčkim ostrvima uglavnom nešto više, piše "Grčka info".U odnosu na Srbiju, neke namirnice u Grčkoj su jeftinije, dok su druge skuplje. Na primer, voće i povrće su često jeftiniji u Grčkoj, dok su mlečni proizvodi i meso skuplji.

Ovaj spisak cena bi trebalo isključivo da bude pomoć u planiranju budžeta i da stvori predstavu koliko će vam otprilike novca biti potrebno za hranu i druge stvari koje ćete možda kupovati u Grčkoj.

Cene namirnica u Grčkoj 2024. u evrima

Što se tiče cena osnovnih namirnica, za sada je situaciju ovakva:

Hleb od 1,10 do 1,90 evra,
Litar mleka od 1.12 do 2.80 evra,
Jaja, pakovanje od 12 komada do 3,50 evra,
Suncokretovo ulje do 2, 60 evra,
Maslinovo ulje 1 litar 13,18 evra,
Feta sir između 5,50 i 12.90 evra

Kada se radi o cenama povrća, paradajz je ove godine 2,10 evra, krastavci od 0,50 evra do 1,60, dok je kilogram paprike oko 3,80 evra po kilogramu, piše "Grčka info".

Cene voća u predsezoni za sada su slične prošlogodišnjim, te je za pakovanje jagoda potrebno izdvojiti između 2 i 5 evra, za kilogram lubenice čak i do dva, dok je kilogram pomorandži između 0, 70 i 2 evra. Breskve su između 1,80 i 2,50 evra, a za kajsije je potrebno izdvojiti između 2,60 i 3 evra.

Cene u restoranima i kafićima u Grčkoj 2024. u evrima


(Foto: Jutjub)

Omiljena hrana srpskih turista tokom boravka u Grčkoj, giros i dalje je na nivou prošle godine, te je za giros pitu potrebno izdvojiti između 3 i 4,50 evra, dok merida, odnosno porcija, košta između 7 i 10 evra.

Za picu, u zavisnosti od veličine ovog leta u predsezoni moraćete da izdvojite između 6 i 12 evra, dok je roštilj nešto skuplji i potrebno je za njega izdvojiti 14 evra. Ukoliko poželite da popijete kriglu piva, to zadovoljstvo će vas koštati do pet evra, a vino u zavisnosti od proizvođača i količine, košta između 2,50 evra i 22 evra.

Za hladnu čašu frapea za sada je potrebno izdvojiti između 3 i 4 evra, slično kao i za kapućino. Domaća kafa, "grčka" košta do tri evra, a ako želite na kraju da se i zasladite, kugla sladoleda koštaće vas između 1 i 3 evra.

Sve ove cene, ipak, treba uzeti malo sa rezervom, jer predsezona još nije počela, te možemo očekivati možda "za neki cent više" cene.


Glas javnosti/Grčka info

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR