Glas Javnosti

Važno za putovanja: Šta iz hotelske sobe možete da uzmete, a za šta možete biti optuženi za krađu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivenje, papuče i ostale sitnice svakako možete izneti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Budite iskreni - koliko ste često spakovali bočice šampona i male sapune iz hotela u svoj kofer kada ste napuštali hotel?

U nedavnoj anketi istraživačke kompanije OnePoll u ime "Expedije"” 78 odsto Nemaca izjavilo je da su neke stvari poneli kući iz hotela. Na prvom su mestu proizvodi za ličnu njgu poput šampona i regeneratora koji završe u koferima 56 posto ispitanih, prenosi Fenix Magazin.

Popularne su i koverte i hemijske olovke (23 odsto). Papuče su na trećem mestu sa 18 odsto, ispred čaja i kafe na četvrtom mestu (17 odsto). Nešto manje traženi su bade-mantili (14 odsto), šoljice (6 odsto), ukrasi (4 odsto), prekrivači (3 odsto) i kuvala za vodu (2 odsto), ali ne i neprimećeni.
 
Da li je to zapravo dopušteno?
 
Prvo jasna poruka: s čisto pravne tačke gledišta, ne smete ništa poneti sa sobom iz hotelske sobe. Takođe ni gelove za tuširanje i sapune, kao i šampona i kreme. Strogo govoreći, sve je to deo hotelskih sadržaja i namenjeno je za korišćenje tokom vašeg boravka.
 
Ali, u praksi većina hotela na to "zažmuri". Nakon što su artikli već iskorišćeni, oni se ionako moraju baciti. Dakle, ovde nema problema.
 
Slična je situacija i s papučama. Hotel ih ne može ponovno koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih možete lako poneti kući. Neki hoteli nude i razglednice - kao pozdrav kući ili kao lepi podsetnik. Takođe ih možete uzeti bez posledica.
 
Možete bez oklevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice ili jabuka na radnom stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj korpi s raznim drugim kesicama i poslasticama, možete pretpostaviti da je to deo minibara.
 
I to se naplaćuje!
 
Jasno je i nedvosmisleno kod većih stvari i predmeta koji se stavljaju na raspolaganje i drugim gostima - poput bade-mantila, vešalica, peškira, jastuka, suncobrana i budilnika.
 
Ako to uzmete sa sobom, to čak može dovesti do problema sa zakonom. Naravno, knjige, pribor za jelo i posuđe takođe su apsolutno zabranjeni da se iznose iz hotela.
 
Iz hotelskih soba navodno su već nestajali madraci, televizori i kompletna oprema za kupatilo. Inače, to često pogađa hotelske kuće čiji liftovi vode do podzemnog parkirališta.
 
O svom iskustvu govorila je i Anke Cimbal, iz Best Western Hotel Group. U poslednje vreme nije bilo velikih krađa.
 
"Prošlo je dosta vremena otkako su ljudi dolazili s praznim koferima i onda sa sobom poneli svu posteljinu", kaže ona.
 
"Sve dok gosti s vremena na vreme ponesu sapun sa sobom, nije problem. Uglavnom, možete čak biti srćni ako vas taj mali suvenir kasnije podseća na prijatan boravak u hotelu. Drugačije je s peškirima i bade-mantilima - ne možete ih poneti sa sobom", dodaje ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR