Glas Javnosti

VAŽNO DA RUDNIK IMA TESTOVE ZA ALKOHOL: Više rudara sprema se da da otkaz, a tek će da PROGOVORE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više rudara iz rudnika Soko sprema se da da otkaze jer su primoravani da silaze u jamu iako su merenja pokazivala da može doći do nesreće.

- Na rudare u rudniku Soko već duže vreme vršen je veliki pritisak, naročito u poslednjih mesec dana, da silaze u jamu uprkos tome što im, po propozicijama sa kojima su svi bili upoznati, silazak nije bio bezbedan - tvrdi za N1 izvor iz rudnika i navodi da su zaposleni ali i porodice povređenih i stradalih, pritisku tek sada izloženi.


Smatra da će, ipak, biti dosta onih koji će javno "tek progovoriti".

- Mnogo rudara i zaposlenih još ćuti jer su pod kreditima, veoma zavisni od rada u Resavici, odnosno rudniku Soko. Ali, znam za nekoliko njih koji se više neće vraćati, ima onih koji su na bolovanjima i samo je pitanje dana kada će dati otkaz - objašnjavaju.

Posebno napominju da su svi oni veoma svesni da obavljaju rudarski, "a ne neki salonski" posao, ali takodje vrlo dobro znaju da procene kada su im životi neposredno ugroženi.

- Poslednjih mesec dana su rudari u Sokobanji upozoravali na dešavanja koja obično prethode pojavi metana, ali ne - morali su da silaze i kopaju kao da se ništa ne dešava - opisuje radnik koji za sada želi anonimnost, piše N1.

U petak se dogodila velika nesreća u rudniku Soko kojim upravlja Javno preduzeće za iskop mrkog uglja Resavica. Tada je u jednu od jama izbio metan i usmrtio osmoricu rudara, uz 19 povređenih.

Koncentracija metana je bila toliko visoka, kako je tada na licu mesta rečeno - više od 90 odsto, da su se rudari bukvalno ugušili.

Povređeni su lakše prošli i mnogi su već na kućnom lečenju. U aleksinačkom Domu kulture juče je održana komemoracija poginulima, jer je većina stradalih bila iz tog mesta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR