Glas Javnosti

VAŽE SAMO AKO STE IH URADILI OVDE! Koji testovi su vidljivi na kovid propusnicama?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Testovi koji nisu urađeni u jednoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu.

To navode iz Vlade Srbije za RTS, povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama o testiranju pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata.

Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja QR koda od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 sata, poručeno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom ove informacije da neki objekti rade brze antigenske testove na ulazu, da se ti testovi ne mogu raditi po klubovima, već isključivo u za to ovlašćenim laboratorijama.
 
"Ko ne želi da se vakciniše, taj mora da uradi test u laboratoriji, a ne u klubu", kazala je Brnabić.
 
Kovid propusnice su od sinoć neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakog dana od 22 časa do kraja radnog vremena.
 
Zeleni kovid sertifikat ima QR kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu-19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:
 
1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine, ne stariju od 210 dana;
 
2) potvrdu o negativnom PCR testu, ne stariju od 72 sata;
 
3) potvrdu o negativnom antigenskom testu, ne stariju od 48 sati;
 
4) potvrdu o preležanom kovidu-19, ne stariju od 210 dana;
 
5) potvrdu o pozitivnom testu na IgG antitela urađenom u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR