Glas Javnosti

VAŠINGTON POST O PROTESTIMA U SRBIJI: Najmasovnije demonstracije u poslednjih nekoliko godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hiljade demonstranata u Beogradu i drugim srpskim gradovima blokiralo je danas glavne puteve i mostove zbog neslaganja sa otvaranjem rudnika litijuma. Protest je usledio uprkos upozorenjima policije i kampanji zastrašivanja koju su vlasti pokrenule protiv demonstranata, piše Vašington post.


Duvanjem u pištaljke i skandiranjem „Ustani! Ustanak!” demonstranti su obustavili saobraćaj na glavnom autoputu koji prolazi kroz srpsku prestonicu. U Nišu, drugom po veličini gradu na Balkanu, blokirana je glavna ulica u centru grada, kao i most na Dunavu u Novom Sadu na severu.

U Novom Sadu su huligani gađali demonstrante kamenjem i flašama, koji su odgovorili jureći ih. Jedan huligan je teško pretučen. U Beogradu su maskirani ljudi bacali rakete na demonstrante.

Uniformisana policija nije bila prisutna tokom dvočasovnih protesta, koji su ujedno najmasovnije demonstracije protiv populističke vlasti u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, navodi se u testu jednog od vodećeg američkog lista.

Bio je to drugi takav protest širom zemlje koji su organizovale ekološke grupe usred sve većeg nezadovoljstva javnosti. Prošle subote demonstranti su se sukobili sa policijom, a u jednom gradu su ih neidentifikovani maskirani muškarci napali motkama i čekićima.

Ekološke grupe kritikovale su populističku vladu da se ne bori u dovoljnoj meri sa široko rasprostranjenim zagađenjem u balkanskoj zemlji. 
Kako dalje navodi Vašington post oni su posebno protiv dva zakona koja je usvojio parlament, a koji su osnova za rudarenje litijuma ​​kompanije Rio Tinto u Zapadnoj Srbiji.

Vučić je u subotu, prema navodima Vašington posta ignorisao proteste i otputovao na lokaciju na kojoj međunarodna rudarska kompanija planira da počne iskopavanja. Iz njegove kancelarije su rekli da želi da razgovara sa meštanima o projektu.

"Naš cilj je da vodimo civilizovan razgovor, a ne pod pritiskom sa ulice", rekao je Vučić televiziji Pink i dodao da policija neće intervenisati u subotu protiv demonstranata.

Predsednik Srbije i drugi srpski zvaničnici osudili su demonstracije uz navode da ih finansira Zapad da bi destabilizovao zemlju i doveo opoziciju na vlast, prenosi Vašington post.

"Blokada mostova, autoputeva, puteva i paraliza života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način da se iznese bilo kakvo mišljenje, već grubo kršenje prava većine građana", rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović. da opozicione stranke „po svaku cenu žele da se vrate na vlast“.

Mnogi demonstranti su se žalili da su policajci dolazili u njihove domove i upozoravali ih da bi mogli da se suoče sa pravnim posledicama i kaznama ako budu učestvovali na ekološkim skupovima. Aktivistkinja Danijela Vujović iz Niša na jugu Srbije rekla je da je policija ujutru došla u njenu kuću da je upozori da su protesti "krivično delo".

„Ne vidim kako je to krivično delo“, rekla je Vujović regionalnoj televiziji. Na snimku je prikazana i njena ćerka kako drži mali transparent sa natpisom "Ja sam javni interes!"

Policija je u subotu ponovila upozorenje da su protesti nezakoniti i da će organizatori morati da snose sve eventualne posledice. Takođe je objavljen i poseban telefonski broj i imejl adresa za sve koji žele da prijave "nasilje izazvano blokadom", zaključuje se u tekstu Vašington posta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR