Glas Javnosti

VASELJENSKI PATRIJARH UPUTIO REČI UTEHE SRPSKOM NARODU: Budite ponosni na sve što je učinio patrijarh Irinej…

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, uputio je reči saučešća srpskom narodu i srpskoj crkvi, a pismeno saučešće uputio je srpskoj patrijaršiji.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, kako su preneli mediji, poručio je srpskom narodu da uvek bude ponosan na sve ono što je patrijarh Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene:

- Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva izražavamo saučešće srpskom narodu i srpskoj crkvi, a pismeno saučešće sam pre nekoliko trenutaka uputio i srpskoj patrijaršiji. Vaskrsli Gospod je odlučio da prizove u Carstvo nebesko brata mi i saslužitelja Irineja, a srpski narod uvek da bude ponosan na sve ono što je učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir – rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej za medije.

On je dodao sledeće:

- Patrijarh Irinej je pokazivao veliko razumevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda, kada su izražavali druge i suprotne stavove vezane za pravoslavlje i za njegov srpski narod. Pokazao je širinu i blagodat svaki svojim delom u životu. Neka mu Gospod podari večno rajsko naselje i neka se pred prestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane. Večan mu spomen.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I vrhovni je predstojatelj Carigradske patrijaršije i prvi među jednakim patrijarsima Pravoslavne crkve.

Titula vaseljenskog patrijarha glasi: Arhiepiskop carigradski, novorimski i vaseljenski patrijarh.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR