Glas Javnosti
posta

VANREDNA SITUACIJA ZBOG POPLAVA U VIŠE OPŠTINA U SRBIJI: Jako NEVREME napravilo ogromne ŠTETE! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Snažno nevreme koje je pogodilo Srbiju, izazvalo je poplave i veliku materijalnu štetu u pojedinim delovima zemlje, te su neke opštine proglasile vanrednu situaciju

Vanredna situacija na delu opštine Petrovac na Mlavi proglašena je u selima Dobrnje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur, Burovac. Selo Dobrnje, koje se nalazi desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, najteže je pogođeno u poplavama zbog obilnih padavina koje su se sručile na ovaj kraj u noći između subote i nedelje.

- Velike količine kišnih padavina su prouzrokovale slično kao 2018. godine bujične vode u naseljenim mestima Dobrnje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur, Burovac. U samom Busuru tj. jezeru došlo je do kontrolisanog prelivanja brane, gde je višak vode sa nje odveden kanalima nizvodno.

Nedavnom izgradnjom nove prelivne brane i pomoćnih objekata - kaskada na bujičnim potocima koji dolaze sa obližnjih brda, potpuno je umanjena opasnost od većih poplava i šteta, tako da su isti opravdali svoju funkcionalnost - saopšteno je na sajtu opštine, prenosi "Telegraf". 

Tada je predsednik mesne zajednice Dobrnje Rade Dobrosavljević procenio da je šteta velika.

- Izlazili smo i gledali po terenu, procenili smo da je šteta oko 200.000 evra, uništeno je 800 metara asfaltnog puta prema groblju, uništeno je 20 kilometara seoskih atarskih puteva i 40 propusnih kanala - rekao je.

 

Ukazao je da predstoji veliki posao da se uradi, ni meseci neće biti dovoljni da sve to sanira i dovede u situaciju od pre nedelju dana. Navodno, sve počelo u četiri ujutru, a već u pet sati su bili predstavnici Opštine, koji su nabavili kamione i bagere pa je jedan deo vraćen u funkcionalni položaj.

Vanredna situacija proglašena je juče na teritoriji opštine Lebane i to u Konjinu, Ždeglovu, Lugaru, Bošnjacu, Pertatu, Ćenovcu, Togočevcu, Donjem Vranovcu, Malom i Velikom Vojlovcu i Cekavici, zbog uvida stanja na terenu, procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije na tom području, a sve zbog obilnih padavina, grada i olujnog vetra.

- Tom prilikom došlo je do oštećenja na poljoprivrednim kulturama, građevinskim objektima i infrastrukturi - saopšteno je.

JKP "Komunalac" i "Vodovod" odmah su dobila naloge da sa svom raspoloživom mehanizacijom, raščišćavaju puteve i učestvuju u sanaciji štete.

Štab za vanredne situacije opštine Crna Trava uveo je danas u dva sela u toj opštini vanrednu situaciju jer je olujni vetar sa kišom oštetio puteve i pokidao elektro-mrežu. Kako je potvrđeno portalu Media Centar 016, reč je o selima Darkovce i Krivi Del.

- Bilo je nevreme i to noćas i jutros. Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju za mesne zajednice Darkovce i Krivi Del. Na celoj teritoriji opštine ostećeni su lokalni putevi, a posebno u pomenutim MZ - rekao je predsednik Skupštine opštine Joca Mitić za ovaj portal.

 

On je kazao da se šteta još utvrđuje.

Takođe, opština Bela Palanka izdala je juče naredbu o proglašenju vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda.

- Opštinski štab za vanredne situacije doneo je naredbu da je potrebno preduzeti sve potrebne mere i angažovati mehanizaciju, ljudstvo, opremu i sredstva radi hitne sanacije posledica nastalih usled poplava u julu 2021. godine - navedeno je na zvaničnom sajtu opštine.

Zbog velikog šumskog požara koji je zahvatio delove teritorije opštine Priboj, uzrokujući opasnost po stanovništvo i oštećenje imovine, predsednik opštine Lazar Rvović doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije u tri mesne zajednice, Rača, Banja i Kratovo.

- Vanredna situacija se proglašava zbog velikog šumskog požara na delu teritorije opštine Priboj na lokaciji Crni vrh, radi preduzimanja vanrednih mera, upotrebe dodatnih snaga i sredstava, radi otklanjanja posledice nastale usled elementarne nepogode požar - navedeno je tada na sajtu opštine.

 

Posledice velikog šumskog požara jeste šteta većih razmera na delu teritorije opštine Priboj, kao i ugroženost stanovništva i imovine na delu teritorije.

Požar je u nedelju lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR