Glas Javnosti

Vakcina protiv melanoma smanjila smrtnost: Lekari veoma zadovoljni rezultatom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prva personalizovana mRNK vakcina na svetu protiv kancera kože prepolovila je rizik od smrti pacijenata ili povratka bolesti.

Rezultati Svetskog fonda za istraživanje kancera za 2020. godinu pokazuju da melanom pogađa više od 150.000 ljudi godišnje širom svijeta. Međutim, prva personalizovana mRNK vakcina na svetu protiv kancera kože prepolovila je rizik od smrti pacijenata ili povratka bolesti.

Pacijenti koji su primili vakcinu nakon uklanjanja stadijuma 3 ili 4 melanoma imali su 49 odsto manji rizik od umiranja ili povratka bolesti nakon tri godine, prema podacima predstavljenim na najvećoj svetskoj konferenciji o karcinomu.

Primarni istraživač studije, onkolog Georgina Long, rekla je da je prosečan rizik od recidiva nakon operacije za grupu pacijenata sa uznapredovalim kancerom bio 50 odsto.

„Ohrabreni smo najnovijim rezultatima. Ovi nalazi jačaju našu posvećenost unapređenju ovog inovativnog tretmana“, rekao je Kajl Holen, šef razvoja, terapije i onkologije u Moderni.


Poznata kao mRNA-4157 (V940), vakcina je posebno napravljena za svakog pacijenta i govori njihovom telu da ubije sve preostale ćelije kansera i spreči povratak bolesti.

Uzorak tumora se uklanja tokom operacije pacijenta, nakon čega sledi sekvenciranje DNK i upotreba veštačke inteligencije.

Profesor Čarls Svanton, glavni kliničar za istraživanje kancera u Velikoj Britaniji, rekao je da su rezultati ispitivanja melanoma „izuzetno impresivni“.

Hiljade pacijenata u Engleskoj brzo su uključeni u ispitivanja personalizovane vakcine protiv kancera u revolucionarnoj, prvoj na svetu, NHS šemi „ugovaranja“ spasavanja života.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR