Glas Javnosti

VAKCINA PROTIV KORONAVIRUSA SVETSKA TEMA BROJ JEDAN: Da li će Srbija uspeti da dođe do zaliha na vreme i pre svih?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Brojne države širom sveta već mesecima rade na pronalasku vakcine protiv koronavirusa, a pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković je ubeđen da će Srbija biti među prvima koje će doći do vakcine.

- Mi naravno aktivo sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini, i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina, rekao je Gojković, uz podsećanje da je Srbija u martu, kako tvrdi, "bez prevelikih novčanih sredstava, a zahvaljujući dobroj spoljnoj politici" uspela da obezbedi sve što je bilo potrebno za borbu protiv virusa.

Dr Darija Kisić-Tepavčević ukazala je da su sve vakcine koje se pominju još uvek samo potencijalne vakcine i nijedna nije prošla sve faze testiranja.

- Jasno je da, kao i uvek do sada, nikada nijedna vakcina u našoj populaciji neće se primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti, podvukla je Kisić-Tepavčević.

Istakla je da Srbija prati najsavremenije tokove i da će sigurno biti jedna od zemalja kojoj će vakcina biti dostupna čim prođe sve faze istraživanja.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR