Glas Javnosti

IZBORNA SKUPŠTINA U ADVOKATSKOJ KOMORI BEOGRADA: Do KVORUMA skoro čitav SAT

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Advokatske komore Beograda danas biraju predstavnike u Advokatskoj komori Srbije. Biće izabrana 102 predstavnika u Skupštini Advokatske komore Srbije i osam predstavnika u Upravnom odboru AK Srbije. Na listi kandidata je 257 advokata.

Izborna skupština Advokatske komore Beograda kasnila je skoro čitav sat jer se čekalo na kvorum za koji je bilo potrebno prisustvo 350 advokata. Sama sednica izborne skupštine u Sava centru trajala je kraće nego što se čekalo na kvorum.

Na njoj je izabrana verifikaciona komisija i potvrđena konačna lista kandidata i birački spisak kome su dodata imena novih kolega koji su u međuvremenu upisani.

Posle sednice proglašena je duža pauza potrebna za pripremu izbornog materijala nakon čega je za sam izborni proces predviđeno više vremena – najavljeno je da će glasanje trajati do 21 sat, a potom će se pristupiti prebrojavanju glasova.

Prema rečima predsednika Advokatske komore Beograda Jugoslava Tintora, rezultate glasanja trebalo bi očekivati u nedelju ujutru. Rezultati će potom, kako je najavio, biti objavljeni na sajtu Advokatske komore Beograda.

On je, takođe, najavio da će redovna sednica Skupštine Advokatske komore Beograda biti održana petog juna.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović u izjavi za Glas javnosti ocenila je da beogradski advokati danas biraju svoje predstavnike u najvažnijim organima za advokaturu Srbije.

-To su organi u kojima se odlučuje o budućnosti advokature, gde može legitimno i legalno da se digne glas i za neke zakone i protiv nekih odredaba koje nama ne odgovaraju. Danas svi potpisujemo punomoćje onima koji će nas zastupati u najvažnijim stvarima vezanim za advokaturu i za slobode i prava građana Srbije u naredne četiri godine. Zato treba da biramo kome potpisujemo punomoćje. Birajmo pametno, birajmo najbolje među nama, bez obzira na lične simpatije, birajmo one koji će se zdušno boriti za advokaturu – ističe Dobričanin Nikodinović.

Advokat Vanja Borovčanin takođe naglašava da su ovi izbori veoma važni.

-Uloga predstavnika Advokatske komore Beograda u Advokatskoj komori Srbije je vrlo odgovorna jer nam predstoje izmene Statuta Advokatske komore Srbije, ali i Beograda, koje će biti verovatno posle naših izbora u Advokatskoj komori Beograda sledeće godine. Pored toga, očekujem i druge odluke koje ćemo moći da sprovedemo kroz taj sistem – kaže Borovčanin, napominjući da je i sama jedan od kandidata i da očekuje će samostalna advokatura ostati takva kakva jeste.

Glasanje i prebrojavanje glasova biće, kako je najavljeno, snimani neprekidno sa tri kamere “kako bi se obezbedilo poštovanje svih odredbi Statuta koje uređuju izborni postupak”.

Za održavanje skupštine i izbora potreban je kvorum od 350 advokata.

Glas javnosti uživo prati ovaj događaj.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR