Glas Javnosti

"GLAS" NA PROTESTU ISPRED USTAVNOG SUDA: "Kovid pasoši diskriminišu zdrave ljude, nećemo nove trake oko ruke" (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku koji danima protestuju protiv kovid propusnica predaju Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe kojom je ovakva vrsta sertifikata uvedena.

Tim povodom, kako su najavili, ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu održaće konferenciju na kojoj će medijima i prisutnim građanima objasniti sve nedostatke donošenja uredbe kojom se, kako ističu, vrši diskriminacija građana.

Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid-19 počela je da se primenjuje od 25. oktobra ove godine. Najviše reakcija dela javnosti izazvao je deo uredbe koji se odnosi na to da je posle 22 sata ulaz u ugostiteljske objekte dozvoljen samo gostima koji imaju kovid sertifikat.

U više gradova Srbije građani svake večeri protestuju protiv kovid sertifikata jer smatraju da se na taj način ograničavaju sloboda izbora i njihova Ustavom garantovana prava.  

„Glas javnosti“ uživo prati dešavanja ispred Ustavnog suda.

Predstavnici pokreta Živim za Srbiju i udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku upravo su predali Ustavnom sudu svoje inicijative za preispitivanje ustavnosti Vladine Urebe kojom su uvedeni kovid sertifikati.

Ispred Ustavnog suda su predstavnici udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku, Pokreta Živim za Srbiju, Dveri i Srpske Sabornosti, kao i više desetina građana. 

Prisutnima se obratila Nada Gladović iz Udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku koja je zatražila raspuštanje Kriznog štaba.

Predsednica Pokreta Živim za Srbiju dr Jovana Stojković ocenila je da kovid propusnice diskriminišu zdrave ljude.

- Zahtevamo da Ustavni sud štiti ustavna prava građana - rekla je dr Stojković.

Dr Mila Alečković istakla je da je ovde reč za slobodu izbora. Pozvala je sve ljude, bez obzira na vakcinalni status pridruže.

Doktorka Alečković obratila se prisutnima i na engleskom jeziku.

- Nećemo dozvoliti da nam stavljaju nove, kovid trake na ruke - poručila je Alečkovićeva.

Dr Borislav Antonijević je rekao da je sve ovo pokrenuto sa namerom da odbranimo našu decu.

"Ostavljamo na savesti sudijama Ustavnog suda da odluče o podnetim inicijativama, a na njima je odgovornost pred budućim generacijama, zaključeno je na skupu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR