Glas Javnosti

UZBUNA NA INTERNETU! Peticija protiv privatizacije Instituta "Jaroslav Černi"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više nevladinih organizacija pokrenulo je peticiju kojom se zahteva obustavljanje privatizacije Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” i apeluje da građani svojim potpisima podrže inicijativu i suprotstave “ovoj po sve nas katastrofalnoj privatizaciji”.

Peticijom se od Vlade Srbije i Ministarstva privrede traži da smesta obustave postupak privatizacije Instituta, a od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj da urade sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj strateški važan institut zaštitio od privatizacije.

“Jaroslav Černi” je najstručniji institut u oblasti upravljanja vodama u Srbiji, koji svojim naučnim analizama i stručnim rešenjima treba da garantuje odgovorno upravljanje vodama na teritoriji cele Srbije, navodi se u obrazloženju peticije i upozorava da bi se prodajom stručno znanje direktno stavilo u funkciju privatnog interesa, čime se ugrožava pravo svih nas na pitku, zdravu vodu i životnu sredinu.

– Nema  nikakvog javnog interesa u tome da privatniku plaćamo usluge koje su naša javna preduzeća do sada povoljno dobijala od instituta u državnom vlasništvu. Osim toga, privatizacijom se ovaj izuzetno važan naučni institut potpuno nepotrebno izlaže riziku od propadanja i promene delatnosti. Privatizacija bi se odrazila na kvalitet, cenu i dostupnost pitke vode za sve građane – stoji u peticiji, u kojoj se ističe da je postupak privatizacije nezakonit, netransparentan i da su uslovi loše definisani. 

Peticiju, koju su pod nazivom: Stop privatizaciji Instituta “Jaroslav Černi” pokrenuli Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti, Organizacija za očuvanje prirode i životinja, Inicijativa “Pravo na vodu” i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, do sada je potpisalo blizu 400 građana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR