Glas Javnosti

UZBUNA ISPRED SANU: AKADEMICI, PROBUDITE SE! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grupa intelektualaca okupljena oko inicijative „Složno za spas Srbije“ organizovala je akciju „Buđenje SANU“ u okviru koje su izneli jedan zahtev i jedan predlog ovoj najznačajnijoj instituciji zaduženoj za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda.

Zahtev je, kako su naveli, da se akademici konačno probude i jasno i glasno iznesu stav povodom narušavanja ustavnog poretka, predaje Kosova i Metohije, prirodnih i privrednih resursa Srbije, kao i uzurpacije vlasti i suspendovanja svih institucija od strane aktuelnog režima.

– Nedopustivo je da intelektualci sa titulom akademika i svim prinadležnostima koje ta titula nosi ćute u ovako velikom istorijskom trenutku u kojem se nalazi čitav svet – istakli su organizatori akcije „Buđenje SANU“ u okviru koje su ispred sedišta akademije izveli svojevrsni performans sa transparentima i budilnicima koji zvone.

Predlog koji je istom prilikom iznet je da se, ukoliko SANU već neće da se uključi i kritički se osvrne na sve ono što vlast radi, onda po ubrzanoj proceduri stavi na glasanje da Aleksandar Vučić postane akademik i da bude predložen i izabran za predsednika SANU. Smatraju da bi to bila logična stvar jer, kako su naveli, „Vučić je ionako uzurpirao i sve druge funkcije u državi, a ćutanje akademije očito znači odobravanje takvog stanja“.

Nemanja Šarović, prof. Davor Kalajžić, dr Duško Kuzović i Miroslav Parović ispred inicijative „Složno za spas Srbije“ pozvali su na skup koji se u nedelju, 19. marta, sa početkom u 12 časova održava ispred zgrade Predsedništva u Beogradu. Kako su istakli, cilj skupa je dogovor sa narodom o tome kako da se pokrenu sve unutrašnje snage da bi se sprečila konačna predaja Kosova i Metohije, jer smatraju da će u Ohridu dan ranije Vučić pristati na implementaciju sporazuma koji je krajem februara već prihvatio u Briselu.

U priloženom videu pogledajte kako je izgledala akcija „Buđenje SANU“ ispred sedišta akademije u centru Beograda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR