Glas Javnosti

UZBUDLJIVI VREMENSKI ROLOKOSTER Evo kakvo vreme očekuje Srbiju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od danas pa do ponedeljka vremenske prilike biće pod uticajem slabog ciklona nad Jonskim morem. Istok regiona će do ponedeljka biti u toplom sektoru ovog sistema gde će biti vrlo malo padavina, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

Od 10. maja jače otopljenje, a drugi deo sledeće nedelje najverovatnije donosi prve vrućine ove godine. Polovinom maja moguće jače osveženje, ali uz vrlo malo kiše.

Od danas je počeo uticaj slabog ciklona nad Jonskim morem čija je visoka oblačnost već gotovo prekrila ceo region, ali se padavine za sada javljau tek ponegde nad jugu regiona.

Pogoršanje uz kišu i pljuskove očekuje i veći deo Crne Gore, a posebno njen zapadni deo, napominje Čubrilo.


Kako će najveći deo Srbije ostati u toplom sektoru ovog ciklona padavina će nad našom državom biti vrlo malo ih uopšte i neće biti i samo nad krajnjim jugozapadom i zapadom može biti jačih, lokalnih, grmljavinskih pljuskova.

Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, nad košavskim područjem topla košava, a duž većeg dela Jadrana jugo. U zoni pljuskova vetar iz pravca jugozapada će imati olujne udare.

Vreme za vikend

Za dane vikenda slab ciklon će se nalaziti nad Jonskim morem i u takvom položaju Srbija, istočni deo središnje Hrvatske i možda krajnji istok i severoistok BiH će biti u njegovom toplom sektoru, dok će ostali deo regiona biti u hladnom sektoru ovog sistema.

Nad najvećim delom Srbije, istokom Hrvatske, i severoistokom BiH uglavnom suvo uz malu šansu da koji pljusak "zaluta" nad ovaj deo regiona, posebno nad zapad Srbije i severoistok BiH.


Nad najvećim delom BiH, središnje, zapadne i jugozapadne Hrvatske kao i nad većim delom Crne Gore pretežno oblačno i hladnije uz česte i jake grmljavinske pljsukove, koji ponegde mogu prerastati u lokalne nepogode.

Nad istočnim delom regiona vetar umeren do pojačan, a u košavskom području povremeno i jak južni i jugoistočni, a nad ostalim delom regiona slab, osim u zoni pljuskova kada na kratko može biti olujan, severoistočni.

Za vikend dnevni maksimumi od +14 nad delovima središnje BiH i zapadne Hrvatske, posebno preko 800 metara nadmorske visine do oko +25 lokalno nad delovima istočne Srbije, pokazuje vremenska prognoza Marka Čubrila.

U nedelju posle podne će sasvim slab ciklon odmicati dalje na istok, tako da se lokalna destabilzacija atmosfere očekuje i nad delovima istočne Hrvatske kao i nad većim delom Vojvodine ali će ti pljuskovi biti vrlo retki. U nedelju krajem dana vetar i nad istokom regiona u okretanju na pojačan, severoistočni.

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Početkom sledeće nedelje promenjljivo oblačno i malo svežije, ponegde uz lokalan pljusak i to pre svega nad planinskim delom regiona. Dnevni maksimum do +16 do +23 stepena Celzijusa.Od utorka do oko 16. maja pod uticajem anticiklona nad našim regionom bi trebalo preovlađivati suvo i relativno toplo vreme uz prave letnje maksimume koji će se uglavnom kretati od +24 do +29, a lokalno i oko +31 stepen Celzijusa. Samo je u noći između petka i subote moguće prolazno naoblačenje uz ređu pojavu pljuskova.

Posle 16. maja, veliki deo prognostičkog materijala sugeriše promenu sinoptike koja bi nad nama uslovima osetnije osveženje ali nažalost retke i slabe padavine. Simulira se izmeštanje anticiklona nad širi prostor Skandinavije, kaže Čubrilo, a po istočnoj periferiji tog anticiklona ka nama bi se iz Rusije pokrenuo osetno svežiji ali slabo vlažan vazduh. Bilo bi verovatno lokalnih pljuskova ali ovo nisu situacije koje nama donose konkretnije padavine.

Ostvare li se trenutne projekcije razvoja sinoptike za veći veći deo meseca druga polovina maja neće doneti visoke temperature, moglo bi biti i malo svežije od proseka ali konkretnijih, majskih, kiša nema na vidiku, kaže Čubrilo.

Naredan dva dana BiH i najveći deo Hrvatske dobijaju konkretniju kišu, posebno na lokalnom nivou, ali Srbija bez konkretnih padavina do daljeg.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR