Glas Javnosti

UŽASNE SLIKE IZ UŽIČKOG PORODILIŠTA: Beda srpskog zdravstva govori više nego svi blistavi SNS propagandni spotovi (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Ako se ovde neko ne zarazi, nigde neće, javni WC bolje izgleda i čistiji je, maksimalno ponižavanje žena, koja bruka za Srbiju...", ovo su samo neki od komentara koji su se nizali ispod fotografija na kojima se vidi zapuštena soba na Odeljenju ginekologije u Zdravstvenom centru Užice, u kojoj je korpa prepuna smeća i medicinskog otpada, dušek prekriven ustajalom krvlju, vlaga i buđ po zidovima.

Društvenim mrežama šire se užasavajuće fotografije iz Zdravstvenog centra Užice, tačnije sa Odeljenja ginekologije na kojima leže trudnice i porodilje, zajedno sa svojim bebama.

Užičanka Jasmina Mićić čija je ćerka ležala u ovoj zdravstvenoj ustanovi, objavila je fotografije na Fejsbuku.

Jasmina ističe da u ovakvim prostorijama leže tek rođene bebe i njihove mame porodilje, te da Srbija treba da se stidi zbog ovakvih nehumanih uslova prema ženama.

Na fotografijama je prikazan jedan deo sobe u Zdravstvenom centru Užice, u kom je smešten pokretni krevet sa prljavim dušekom.

Zapravo, dušek je umrljan krvlju koja je, kako se čini, ustajala i tamna, te se stiče utisak da je ova mrlja napravljena mnogo ranije.

Jastuk i jorgan su kod uzglavlja, te pretpostavljamo da trudnica, čije se noge vide na fotografiji, čeka da joj se pripremi krevet odnosno da se na dušek (krvav) stavi prekrivač.

Preko puta kreveta je kanta za smeće koja je prepuna medicinskog otpada. Zapravo je više iskorišćenih ubrusa pored i oko kante, nego što je u njoj.

Buđ i vlaga po zidovima i oko sifona umivaonika je, nažalost, česta slika u skoro svim zdravstvenim ustanova starijeg zdanja.


(Fotografije: Privatna arhiva/Fejsbuk)

Zaposleni na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) istakli su u martu da su upravo korpe prepune smeća, vlaga i buđ po zidovima, prljava posteljina nagomilana po ćoškovima, fekalije na pločicama kupatila, jedan toalet na 27 pacijenata i jedna čistačica koja dolazi samo pre podne, realna slika ove klinike.

Obroci u zdravstvenim ustanovama su, nažalost, česta tema svih pacijenata koji se mahom žale na malu količinu hrane koju dobijaju.



Takva slika je, kako se čini, i u ovoj užičkoj ustanovi, što je nagovestila i naša sagovornica Jasmina, koja kaže da je pomenute fotografije napravila 4. jula ove godine.

„Ovo je hrana koju dobijaju trudnice i tek porođene žene kojima treba energija da bi se oporavile i dojile svoje bebe“, ističe ona.

Korisnici Fejsbuka koji su videli ove fotografije, nisu mogli da sakriju razočaranje i gađenje zbog nehumanih uslova u kojima borave srpske trudnice i porodilje.



Povodom ovih fotografija i navoda sagovornice, upućen je mejl rukovodstvu Zdravstvenog centra Užice, koje je  odgovorilo da su pomenite fotografije napravljene ranije.

„Fotografije koje ste poslali u prilogu su stare i već su se pojavljivale na društvenim mrežama. Tim povodom je menadžment ZC Užice i OB Užice odmah reagovao i napravio vanredni nadzor u Službi ginekologije i akušerstva OB Užice.

Tom prilikom je naloženo da se moraju poštovati sve procedure. Takođe je rečeno da menadžment ZC i OB Užice svakodnevno radi na zanavljanju opreme i sanitetskog materijala i kontroliše procedure vezane za dezinfekciju“, navodi bolnica u odgovoru.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR