Glas Javnosti

UŽAS U HRVATSKOJ: Četiri osobe u bolnici zbog antraksa, bile u kontaktu sa životinjama?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukupno četiri pacijenta javila su se u Opštu bolnicu Sisak zbog sumnje na zarazu antraksom.

Kako javlja HRT, svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama i svi su razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

Na prostoru Parka prirode Lonjsko polje raste broj uginule stoke, a prema nezvaničnim informacijama, od početka jula uginulo je 107 goveda, prenosi Indeks.

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolevaju biljojedi. Od antraksa najčešće obolevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest.

- Zavod za javno zdravlje je uzeo uzorke kod obolelog pacijenta, danas uzima kod još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave.


To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo reći da je slučaj pod potpunom kontrolom, mesta panici nema.

Ministarstvo poljoprivrede poduzeće sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda, rekao je za HRT Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravlje Sisačko-moslavačke županije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR