Glas Javnosti

Uz roštilj meso, spržu i ajvar, Leskovac dobio NOVI BREND - LJUTENICU! EVO KAKO SE PRIPREMA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rešenjem Zavoda za intelektualnu svojinu, nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, leskovačka ljutenica upisana je u registar Zavoda, čime je dobila oznaku geografskog porekla.

Dok u zemljama Evropske unije brendiranje proizvoda nije novina, zaštita srpskih proizvoda počela je od nedavno i za sada se na listi međunarodno priznatih proizvoda nalazi i 85 iz Srbije.

Poslednja u nizu je i leskovačka ljutenica, koja se pravi pasterizacijom paradajza i ljutih paprika i oznakom geografskog porekla garantuje se da se proizvodi na isključivo tradicionalnan način.

Direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović ističe da je nakon dve godine zaštićen još jedan brend ovog grada, kojim žele da očuvaju autentičnost.

Nadam se da ćemo prefiks “leskovački” zaštititi i druge brendove ostaviti u nasleđe. Drago mi je što su to shvatili i ostali proizvođači i sada smo ponosni nosioci pet brendova. Tri proizvoda, od 85 u Srbiji su međunarodno zaštićena i još moramo raditi na tom polju - rekao je Jović.

Prethodno je Leskovac zvanično postao nosilac žiga za roštiljsko meso, ajvar i spržu, te se prefiksom “leskovački” garantuje da se proizvode na tradicionalan način.

Od 2018. godine, kada je leskovački roštilj i zaštićen i kao regionalni brend,a ćevabdžinice i restorani moraju da prođu obuke i dobiju sertifikat Privredne komore Srbije i prodavali specijalitete sa prefiksom "leskovački".

I dok zemlje Evropske unije, poput Italije i Francuske, imaju na stotine zaštićenih proizvoda, jug Srbije, do sada je oznakom geografskog porekla zaštito pirotski ćilim, svrljiški belmuž, staroplaninski kačkavalj, leskovački domaći ajvar, vlasinski med, leskovačku spržu, niški burek, belopalanačku papriku vrtku, sukanu banicu, lužničku vurdu i vlasinske mlečne proizvode.

Ovo je naročito važno zato što je Srbija među potpisnicima Lisabonske konvencije koja omogućava da se proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom priznaje u još 25 zemalja Evrope, odnosno da se tamo direktno može izvoziti.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR