Glas Javnosti

UVOĐENJE POREZA NA PSE: Iz Kinološkog saveza objašnjavaju ideju koja izaziva polemike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlasnike pasa mogla bi da sačeka odluka kojom većina neće biti oduševljena, a reč je o plaćanju poreza za pse.

Ovo je ideja Kinološkog saveza Srbije, čiji čelnici tvrde da je to praksa u čitavoj Evropi, da je ovakav vid poreza kod nas postojao još u vreme SFRJ, a da bi prihodi od poreza bili ulagani u azile za pse. 

Evo šta građani Vranja misle o ovom predlogu.

Dok neki misle da je to logično, budući da su i mnoge druge zemlje uvele takav porez, drugi ovaj predlog vide kao "običnu glupost". A koja je tačno ideja Kinološkog saveza Srbije otkrila je članica saveza Ana Bijelović.

Prema njenim rečima, ima sve više poziva da se rešavaju problemi sa napuštenim psima, psima lutalicama i onima koji napadaju druge pse, ali i ljude.


„Uvek su se ljudi obraćali nama, pa je naš generalni sekretar u nekom intervjuu rekao da bi možda dobro rešenje bilo plaćanje poreza na držanje kućnih ljubimaca. Taj novac bi se verovatno koristio za otvaranje azila gde bi se svi ovi psi sklonili i čime bi se taj problem, nadamo se, rešio. Dakle, mi smo na pitanja novinara ‘koji je vaš predlog’ odgovorili time“, objasnila je Bijelović.

Što se tiče toga kako bi porez izgledao – ona kaže da to nije na Kinološkom savezu i da ga neće oni naplaćivati.

„To je bila naša ideja kako rešiti problem, a postoje institucije koje bi se time bavile“, ističe.


Kada je reč o drugim zemljama, Bijelović navodi da se, na primer u Nemačkoj, u zavisnosti od regije plaća različit iznos, koji se kreće od 25 evra do basnoslovnih cifara.

„Imam prijatelja u Nemačkoj koji godišnje porez za psa plati 150 evra. Naravno da nismo mišljenja da to u Srbiji treba tako da bude, neka bude 500, 1.000 dinara na godišnjem nivou. Smatram da je to suma koju svako može da odvoji, a koja bi pomogla ako bi novac išao u prave ruke“, navela je gošća jutarnjeg programa „Probudi se“.

Ona smatra da bi sve institucije trebalo da razgovaraju o ovoj temi i vide, svaka iz svog ugla, šta bi trebalo uraditi.

„Imamo recimo i pse koji su vodiči slepih, ja bih njih oslobodila od poreza. Takođe, Vojska i MUP imaju odgajivačnice gde se obučavaju službeni psi, možda bi i njih trebalo osloboditi“, rekla je Bijelović.

Kurir.rs/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR