Glas Javnosti

UVOĐENJE BAKŠIŠA NA RAČUN IZAZVALO BURU U JAVNOSTI: Evo šta bi moglo da vas sačeka u ugostiteljskim objektima

Društvo
Autor: Glas javnosti/Mondo

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) pokrenulo je inicijativu da se bakšiš u ugostiteljskoj privredi uvede u fiskalni račun i da se, do određenog iznosa ne oporezuje, a ova priča nadovezala se na pripremu nacrta zakona Privredne komore Hrvatske (HGK) po kome bi napojnice ili bakšiš ušli u sistem fiskalizacije ugostitelja, oko čega se podigla velika bura u javnosti.

Očekivanja su da će ova mera da poveća prihode radnika u ugostiteljstvu i privuče novu radnu snagu u ovaj sektor, ali Aleksandar Segedi iz sektora računovodstva i poreza Unije poslodavaca u razgovoru za Mondo ističe da je obavezan bakšiš protivustavan i protivzakonit.


“Uvođenje obaveze bakšiša ili bakšiš na fiskalnom računu je glupost. Ako već hoće da uvedu podizanje cene za 10 odsto, onda bi jednostavno trebalo da dignu cenu za tih 10 osto. Veoma je nejasno šta se tačno u ovom slučaju zahteva, da li je u pitanju obaveznih 10 odsto ili se traži da maksimalan iznos iznosi 10 odsto”, ukazuje Segedi i navodi da u Hrvatskoj postoji isti problem kao i kod nas.


“Trenutno, ukoliko tako nešto legne na račun, 60 odsto iznose samo nameti. To znači da prvo morate da platite 20 odsto PDV- a, zatim poreze i doprinose na radnika, što zajedno u zbiru iznosi oko 60 odsto i to je upravo problem koji treba rešiti”, ističe naš sagovornik.

S druge strane, Segedi rešenje vidi u štampanju iznosa bakšiša na nefiskalnom isečku koji se prilaže uz fiskalni račun, iznos koji gost sam određuje.

“Na svim fiskalnim kasama već dvadeset godina, odnosno od njihovog uvođenja, imamo mogućnost da štampamo nefiskalni tekst ili nefiskalni isečak. Veliki lanci na tom papiriću štampaju razna obaveštenja kao npr. iznos osvojenog popusta, broj sakupljenih bodova ili nalepnica. Upravo na tom mestu može da bude navedeno koliki bakšiš ostavljate konobaru”, objašnjava stručnjak.


Prema njegovim rečima, samo je potrebno propisati dodavanje jednog papirića koji se već ionako uveliko štampa i ima ga na svakom računu. Kako navodi, u tom slučaju bi se tačno znalo prilikom ostavljanja bakšiša koji konobar je u pitanju jer po zakonu o fiskalnoj kasi na računu mora da stoji ime ili šifra osobe koja kuca za fiskalnom kasom.

Kada su u pitanju doprinosi, Segedi se zalaže da ovakav način naplate bakšiša bude oporezivan kao porez na poklon koji iznosi svega 2,5 odsto. Dodaje da, s druge strane, ne bi bilo korektno da se oporezuje kao prihod jer nije u pitanju prihod, a pogotovo ne bi bilo ispravno da idu doprinosi na to, čak je neispravno sa stanovišta zakona da se obračunava PDV jer on ide samo na ono što je kucano na kasi.

“Dobro je državi, dobro ugostiteljima, ali i gostu koji konačno može da bude siguran da plaća na belo. Trenutna situacija je takva da, ukoliko npr. izvadite 1.000 dinara i date ih konobaru, inspektor može obojicu da legitimiše i prijavi uz navode da imate promet za koji niste prijavili poreze i niste uradili poresku prijavu”, zaključuje Segedi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR