Glas Javnosti

UVODI SE DRŽAVNA MATURA ALI OSTAJE PRIJEMNI: Napravljen kompromis, ali šta će reći STUDENTI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kao kompromis nađeno je rešenje da se polaže državna matura, ali da fakulteti koji smatraju da dodatno treba testirati studente, organizju testove posebnih sklonosti.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović kazao je danas da je Ministartsvo prosvete izašlo u susret zahtevima Univerziteta u Beogradu kada je reč o upisu na akademske studije i polaganju državne mature kao uslovu za upis na fakultet koji će se primenjivati od sledeće godine.

Filipović je posle sednice Saveta Univerziteta kazao u izjavi novinarima da je u Rektoratu održan sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i saradnicima u Ministartvu prosvete, kao i sa dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Moram da izrazim zadovoljstvo da je Ministarstvo prosvete u mnogome izašlo u susret BU i našim zahtevima. Zaključak je da fakulteti samostalno biraju da li će pored državne mature organizovati test posebnih sklonosti ili ne“, rekao je Filipović.

Pojedini fakulteti su smatrali da državna matura nije dovoljan kriterijum za upis na visokoškolske ustanove, pa su tražili se pored državne mature u narednih nekoliko generacija zadrži i polaganje prijemnih ispita kako bi se napravila što kvalitetnija selekcija budućih studenata.

Kao kompromis nađeno je rešenje da se polaže državna matura, ali da fakulteti koji smatraju da dodatno treba testirati studente, organizju testove posebnih sklonosti.


„Ono što je siguirno jeste da će se kao i do sada vrednovati uspeh iz srednje škole, državna matura za fakultete koji se ne odluče za posebne testove sklonosti. Za one koji se odluče za testove posebne sklonosti moraće da uključe i taj procenat u ukupan broj bodova. Biće ostavljeno fakultetima da biraju samostalno da li će da priznaju samo rezultate državne mature ili i test sklonosti“, rekao je prorektor za nastavu BU.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR