Glas Javnosti

UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU ZNAČAJAN: U 2023. godini se nastavljaju investicije u fosilna goriva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema novom izveštaju međunarodne agencije za energetiku, predviđeno je da će globalna ulaganja u sektor energetike dostići oko 2,8 biliona USD u 2023. godini, od čega će preko 1,7 biliona USD otići na tehnologije čiste energije kao što su EV, obnovljivi izvori energije…

Uticaj fosilnih goriva na životnu sredinu je značajan. Iz UN kažu da su od 19. veka ljudske aktivnosti bile glavni pokretač klimatskih promena, prvenstveno zbog sagorevanja fosilnih goriva poput uglja, nafte i gasa, piše CNBC.
Senka Pariskog sporazuma iz 2015. nadvija se nad ovim izveštajem IEA. Cilj ovog značajnog sporazuma je da ograniči globalno zagrevanje na znatno ispod 2C, po mogućnosti na 1,5C, u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Poštovanje dogovora koji su postignuti Pariskim sporazumom se smatra ključnim kada je u pitanju ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5C.
Glavna debata
Tokom proteklih nekoliko godina, uticajne političke ličnosti, kao što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, iznele su svoja mišljenja o fosilnim gorivima.
U junu prošle godine, Gutereš je osudio nove projekte za istraživanje fosilnih goriva. On je to opisao kao "zabludu" i pozvao na napuštanje finansiranja fosilnih goriva.
Uprkos ovim zabrinutostima i preporukama, industrija nafte i gasa nastavlja da razvija nove žprojekte širom sveta.
U oktobru 2022, Bernard Luni generalni direktor British petroleum, rekao je da je strategija njegove firme bila usredsređena na ulaganje u ugljovodonike, dok je istovremeno ulagala novac u planiranu energetsku tranziciju.

Dolazi promena!?
Fatih Birol, izvršni direktor IEA je naveo da, iako će biti zabrinutosti oko finasijskih sredstava koja se ulažu u nove projekte za eskploataciju fosilnih goriva, ipak treba istaći pozitivne značajne promene koje su trenutne a koje će u budućnosti biti sve učestalije.
- Čista energija se kreće brzo – brže nego što mnogi ljudi shvataju. Ovo je jasno u svim investicionim trendovima, gde čiste tehnologije nadvladavaju fosilna goriva - rekao je on u saopštenju objavljenom uz izveštaj IEA.
- Na svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 USD sada ide u čistu energiju. Jedan sjajan primer je ulaganje u solarnu energiju, koja će po prvi put nadmašiti iznos ulaganja u proizvodnju nafte - dodao je Birol, objašnjavajući da je ovaj odnos bio jedan prema jedan pre samo pet godina.

Glas javnosti/A01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR