Glas Javnosti

Usvojitelji najavili tužbu protiv odgovrnih: Ovo je igranje sa ljudskim dušama i dečijim životima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Usvojitelji deteta Borisav i Biljana Savić kojima je nedavno oduzeto tek usvojeno dete rekli su da se zbog jednog potpisa prave velike posledice po dete.

 

Oni su objasnili da su 15. maja 2020. završili proces usvojenja devojčice koji je trajao osam meseci.

- Bili smo srećni kao da smo biološko dete. Nema kome nisam rekla da smo usvojili dete. Ne mogu vam opisati tu sreću, to samo roditelji mogu razumeti - rekla je Biljana.

Da je došlo do problema, saznala je u ponedeljak ujuto kada je devojčica krenula u vrtić, a Biljanu pozvala socijalna radnica.

 Zove me socijalna radnica, ona je bila u komisiji kad su nas izabrali, i kaže da je kompletan postupak usvojenja poništen zbog greške koja se potkrala i da je rešenje potpisao pokrajinski sekretar i da sutra dolaze po dete - rekla je ona.

Prema njenim rečima, nije mogla da poveruje šta čuje.

- Da neko zbog proceduralne greške dolazi da nam oduzme dete - kazala je Biljana.

Ona je kazala da ona i suprug nisu kriminalci, te da nisu namerno prekršili zakon.

- Dete je sada u hraniteljskoj porodici u kojoj ima baku i deku, a dobilo je mamu i tatu. Sad hoćete da mu kažete - ovo ti više nisu mama i tata, dobićeš novu mamu i tatu - rekla je Biljana.

Borisav Savić je pojasnio da su on i supruga prošli niz razgovora i testova kod socijalnih radnica, pedagoga, psihologa, te da su procenjeni kao idealan par.

- Naš advokat nije mogao ništa reći o oduzimanju deteta, jer mi nismo dobili to rešenje pokrajinskog sekretara - rekao je on.

Borisav Savić je najavio da će pokrenuti tužbe protiv svih odgovornih i ocenio da su za propust odgovorni svi - od centra za socijalni rad, pokrajinskog sekretarijata.

- Ovo je igranje sa ljudskim dušama i životima, ovo je igranje sa dečijim životom - rekao je on.

Naime, pošto su godine jednog usvojitelja veće od 45 godina u odnosu na dete, potreban je potpis ministra kako bi se obavilo usvojenje, ali tog potpisa nije bilo.

Posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulović kazao je da ima razumevanja za ove usvojitelje.

- Postojala je ozbiljna nezakonitost i povreda procedure. Saznajemo kada nam je centar za socijalni rad poslao rešenje o usvojenju i konstatovali smo da su učinjene ove ozbiljne nezakonitosti i propusti - rekao je on.

On je najavio da će se utvrditi da li postoji stepen neznanja u centru za socijalni rad.

(Izvor: Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR