Glas Javnosti

USVOJENA NOVA LISTA INOVATIVNIH LEKOVA! Ko će sve dobiti najsavremeniju terapiju od 26 medikamenata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da je na novu listu lekova stavljeno 26 inovativnih medikamenata za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C i multiple skleroze.

"Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju“, rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Istakla je da su na listu stavljene savremene terapije za mnoge nemaligne bolesti, kao što su dijabestes, multipla skleroza, srčana insuficijencija, hepatitis C i hemofilija.

Direktorka RFZO je navela da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

"Tako da ovi lekovi će se naći u bolnicama, odnosno apotekama, za dijabetes i srčanu insuficijenciju pošto se lekovi izdaju na recept podizaće pacijenti u apotekama, a ostale terapije u bolnicama, jer tamo jedino mogu da prime, a lekovi će biti dostupni u maju", naglasila je direktorka RFZO. 

Radojević Škodrić je kazala i da je listu usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje i da preostaje da je usvoji i Vlada Srbije, kao i da se sprovede postupak nabavke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR