Glas Javnosti

USVAJANJE SRPSKE DECE ODAVNO JE MOGUĆE U INOSTRANSTVU: Hraniteljka iz Brđana otkriva celu istinu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Usvajanje dece kod nas i u svetu danas je digotrajan proces, a usvajanje srpske dece u inostranstvu do pre nekoliko godina bilo je u potpunosti nemoguće. Ipak, prava istina nije baš uvek otkrivana na vreme.

Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama", tačnije tri njegova člana, koja su ujedno i članovi državne Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, došli su do svedoka koji ovo demantuje i tvrdi da su mnogo ranije bebe, ilegalno, "prelazile granicu".

Bebe su, kako tvrdi Milica Spasojević iz sela Brđana, kod Gornjeg Milanovca, još davnih sedamdesetih godina prošlog veka odlazile na usvajanje u inostranstvo. Milica je bila hraniteljka od 1963. do 2005. godine, a kroz njen dom je prošlo više od 50 dece, među kojima i beba Katarina Ilić.

-Od mene je šestoro dece otišlo direktno na usvajanje. Troje je otišlo u druge zemlje, jedno u Kragujevac, jedno u Beograd i jedno u Novi Sad- kaže sagovornica.

Kako su njoj rekli, mala Katarina je nađena pred pragom bioskopa u Čačku.

-Posle sedam dana provedenih u bolnici, radnici Centra za socijalni rad su je doveli kod mene, u Brđane. Ovde je bila 10 meseci, ja sam joj i dala ime Katarina Ilić- kaže Milica Spasojević.

Šveđani usvojili Katarinu

Napuštena beba je stigla u dom hraniteljke u drugoj polovini 1971. godine, da bi se već naredne godine, pred kraj leta, desilo i usvojenje. Usvojitelji su bili bračni par iz Švedske.

-Norvežanin Ingvad Hana i njegova supruga Šveđanka Lena. Do Brđana su, kako se seća Milica, došli preko, sada već pokojnog, Milovana Studovića, nuklearnog fizičara iz Instituta u Vinči. I sam Ingvad je bio nuklearni fizičar, koji je poslom došao u Beograd, gde je upoznao Milovana. Milica ima fotografije ne samo sa bračnim parom, već i sa Milovanom.

Švedski bračni par je tu proveo mesec dana, i stalno putovao na relaciji Beograd - Čačak -Brđani, dok nisu dobili papire za usvajanje. U međuvremenu su im Spasojevići pokazali kako se u Srbiji peče prase, gostili su ih domaćom rakijom, i pripremali malu Katarinu za put.

- Kad su konačno dobili papire, otišla sam sa njima u Čačak, u Centar za socijalni rad, da potpišu ugovor o usvojenju - seća se Milica.

Još neko vreme, po odlasku iz zemlje, javljali su se usvojitelji iz Švedske Katarininoj starateljki i slali fotografije, ali se vremenom kontakt prekinuo. Do ove žene predstavnici Udruženja došli su jer su čuli da u Brđanima postoji baka koja je othranila pedesetak mališana.

Milica Spasojević, Foto: Youtube/Printscreen

Tragajući za sudbinom svojih beba, posetili su je pre nekoliko dana. Tako su saznali za priču o inostranim usvajanjima naše dece.

-Po tadašnjim zakonima strani državljani nisu smeli da usvajaju našu decu - potvrđuje Radiša Pavlović, predsednik Udruženja i član Komisije.

-Nama državni organi tvrde da se ovako nešto nije dešavalo. Kako nije, kada imamo svedoka da jeste... Odgovorno tvrdimo da sedamdesetih godina prošlog veka ništa nije moglo da se desi u Institutu u Vinči a da za to ne znaju bezbednosne službe. Dakle, morale su znati i za ovaj i za ostale slučajeve sličnih, protivzakonitih usvajanja dece u inostranstvu. Komisija po Zakonu o nestalim bebama ima ingerencije da sprovede istragu o ovom slučaju i na prvom sastanku tražićemo da se otvore arhive.

U Udruženju kažu, ukoliko su deca ilegalno usvajana i odvođena iz naše zemlje, to bi mogao da bude trag i da su bebe otimane od majki u porodilištu, proglašavane mrtvima, i davane ili prodavane stranim usvojiteljima.

Obećana penzija nikad nije stigla

Milica Spasojević je pune 42 godine bila hranitelj. Pre nekoliko godina, prilikom dodeljivanja plaket, tadašnji ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić obećao joj je da će dobiti penziju. Do dana današnjeg ova žena je nije dobila.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR