Glas Javnosti

UŠTEDA VREMENA ČAK ZA ČETVRTINU: Plan "Good Move" u Briselu skraćuje vreme putovanja javnim prevozom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle sedmice biselska kompanija za javni prevoz STIB objavila je izveštaj o gradskom planu Good Move. U izveštaju se navodi da su tramvaji i autobusi uspeli skratiti vreme putovanja od jedne do pet minuta zahvaljujući poboljšanom planu prevoza. Kako navode iz grada petominutno smanjenje vremena putovanja povećalo je brzinu za oko 25%.

Plan je izvorno predstavljen u avgustu 2022. i imao je za cilj reorganizaciju saobraćaja koji prolazi kroz takozvani "Pentagon" belgijskog glavnog grada. Pentagon je oblast u centru grada i predstavlja turističko-saobraćajnu raskrsnicu.
Međutim, briselski savetnik za mobilnost, Bart Dhondt, predstavio je plan da se saobraćaj usmeri dalje od centra grada, povećavajući privlačnost ove oblasti za pešake i bicikliste po cenu ličnog prevoza, prenosi portal Ekapija.

Podatke objavljuje javno saobraćajno preduzeće
Prema zvaničnom saopštenju STIB-a, kada je uveden plan Good Move, javni prevoz je imao dosta kašnjenja zbog prvobitnog saobraćajnog haosa. Međutim, posle šest meseci situacija se normalizovala i sada se na pojedinim linijama beleže uštede vremena do pet minuta tokom saobraćajnog špica.
Brieuc de Meeus, izvršni direktor STIB-a, citiran je u izjavi za štampu koju je objavio TheMaior, u kojoj se objašnjava da je do promene došlo pošto su vozači prilagođavali svoje rute novom sistemu i generalno smanjenoj potražnji za ličnim prevozom. Štaviše, on je primetio da bi javni prevoz mogao ostvarivati dalje dobitke u budućnosti jer se automobilski saobraćaj nastavlja prilagođavati.

Na primer, tramvajske linije 92 i 93 dobijaju jedan minut u jutarnjem špicu i dva minuta u večernjem špicu. Šest autobuskih linija (46,89,29,63,65 i 66) dobijaju do pet minuta tokom večernjeg špica u zavisnosti od linije. Za neke linije, ovo je predstavljalo pad od 25% u ukupnom vremenu putovanja, što je velika ušteda za putnike.
Prema anketi koju je sproveo grad u februaru, od kada je plan uveden, automobilski saobraćaj u Pentagonu smanjen je za 19%, dok je broj biciklista povećan za 23% u jutarnjem i 13% u večernjem špicu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR