Glas Javnosti

USKORO NOVI LEK PROTIV RAKA DOJKE: Srbija dobija najsavremeniju terapiju koja će pokrivati sve pacijantkinje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO izjavila je da je više od 90 odsto vrsta karcinoma dojke pokriveno najsavremenijim lekovima o trošku države, a da će uskoro stići terapija i za ostalih 10 odsto.

- RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom - rekla je Škodrićeva povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke, a prenose novosti.rs.

Ovih 10 odsto koje još uvek nemaju savremenu terapiju, dobiće je u najskorije vreme. Radi se o terapiji koja je tek izašla iz posebnih kliničkih studija.


Škodrić je izjavila da je kancer dojke najčešći maligni tumor kod žena u našoj zemlji, kao i da je značajan iskorak napravljen sa posebnom listom lekova, tako što su na nju stavljene savremene terapije i za početne stadijume bolesti.

- Dosadašnja praksa stavljanja inovativnih lekova na listu lekova je bila da se stavljaju savremene terapije za poslednje stadijume bolesti, a ovom posebnom listom smo stavili i za početne, čime su pokrivene žene i sa prvom i sa drugom linijom. Napravili smo finansijsku strategiju sa Ministarstvom finansija za narednih pet godina i obezbeđen je budžet, ne samo za ove lekove koji su već na listi, nego i za buduće lekove i vodićemo računa da se stavljaju lekovi koji prate najnovija genetska istraživanja - izjavila je Škodrićeva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR